Aandeel Vonovia aantrekkelijker door koerscorrectie

De Duitse woningverhuurder Vonovia (+0,7%) voldoet keurig aan de gestelde verwachtingen. Dat blijkt uit de resultaten over het derde kwartaal die vrijdag bekend werden. De bandbreedte voor de verwachte kasstroom uit de onroerend goedportefeuille (de zogenoemde Funds for Operations of FFO) voor 2018 van € 1.050 miljoen tot € 1.070 miljoen werd opnieuw bevestigd. Eerder dit jaar verhoogde Vonovia al de verwachte kasstroom. Voor het boekjaar 2018 stelde het management de FFO per aandeel op € 2,03 tot € 2,07 en dat is licht boven onze verwachting van € 2,01. Tevens werd de doelstelling van de identieke huurgroei van 4,4% herhaald. Dat vinden wij conservatief ingeschat. Wij stellen dat de derdekwartaalcijfers ons voldoende comfort geven en herhalen daarom ons positieve opinie op dit defensievere vastgoedaandeel. Wij hebben een koersdoel van € 45,00 voor Vonovia.

Ontwikkelingen vastgoedportefeuille positief

Door de modernisering van woningen wist Vonovia de identieke huurinkomsten met 2,5%-punt te laten groeien. Hierbij is in onze ogen nog veel potentieel. Verder wordt de vastgoedportefeuille opgeschoond waarbij er meer woningen zijn verkocht. Deze herijking zien analisten als positief.

Vonovia rondde de overnames van Buwog en het Zweedse Victoria Park in het derde kwartaal af. Deze investeringen beoordelen wij als goed en ze zorgen voor verdere groei van de FFO per aandeel. Vonovia kent een uitstekend overname- en integratiebeleid waardoor grote kostenbesparingen worden behaald. Ook bij deze overnames zijn grote synergie-effecten voorzien.

Waardering aantrekkelijker

Het management van Vonovia schat de gecorrigeerde intrinsieke waarde per aandeel in op ongeveer € 45 aan het eind van 2018. Dat komt nagenoeg overeen met ons verwachting. Bij de huidige beurskoers van € 42,10 vinden wij het aandeel Vonovia aantrekkelijk gewaardeerd.

De beleggingscasus van Vonovia is robuust en als defensief te bestempelen. De huren in de woningmarkt zijn voorspelbaar, gebrek aan woonruimte geeft weinig bezettingsproblemen en door de modernisering van panden en de goede overnames kan de winst per aandeel verder groeien.

Een minpuntje is de schuldverhouding die door de expansiedrift pittig is. De verhouding schulden versus bezittingen (LTV) is bij Vonovia 47,5%, waar een cijfer van rond de 40% gangbaar is in vastgoedland. Bij het huidige renteklimaat levert dat hogere schuldniveau geen problemen op.