'Afbouw'-advies Kepler Cheuvreux drukt op Melexis

Kort na de klok van half elf noteert de BEL20 op de laatste handelsdag van deze week op 3.363,90 punten (+1,18%). Het slot van gisteren was het laagste punt voor de index dit jaar tot zover. Een eindejaarsrally lijkt momenteel even niet meer in de kaarten te zitten. Nieuwe nieuwsfeiten volgen elkaar echter in hoog tempo op. Eén sprankje licht kan de beurzen ook zomaar weer eens wat meer naar boven sturen de komende weken. Wellicht dat er om half drie deze middag nog iets aardigs valt te rapen voor beleggers. Dan volgen de Amerikaanse banencijfers over november, maar ook de loongroei wordt dan zichtbaar.

Op de Brusselse beurs is de stemming deze morgen behoorlijk goed nadat de index gisteren ruim drie procent lager sloot en melden zich links en rechts wat koopjesjagers. Zo gaat bpost (+5,05% tot 7,69 euro) behoorlijk hoger. Op de bredere markt weet Melexis (-1,53% tot 48,78 euro) niet te profiteren van enig marktherstel in 'Tech'. De boosdoener is Kepler Cheuvreux. De analisten van de bank starten de opvolging van de chipproducent met een 'reduce'-advies. Dat is weliswaar nog 1 stapje hoger dan een 'die-hard' verkoopadvies, maar positief zijn de analisten niet. In de toelichting op het advies met koersdoel 44 euro geeft men aan te denken dat Melexis aan de vooravond staat van een periode van lage winstgroei.

Zoals gezegd bevindt de BEL20 zich rond het laagste punt van 2018. In een artikel op de site van zakenkrant De Tijd is deze morgen te lezen over de angst voor een zogenaamde 'dead cross' (50-daags gemiddelde daalt onder 200-daags gemiddelde). Zoals in het artikel terecht wordt opgemerkt bevindt de S&P 500 zich hier op een belangrijk punt. De BEL20 beleefde eind maart van dit jaar al zijn dead cross. Vervolgens volgde hier helaas niet na verloop van tijd de zo geliefde tegenhanger - 'een golden cross'.