AkzoNobel-concurrent PPG komt met stevige winstwaarschuwing

De Amerikaanse verfreus PPG kwam maandag nabeurs met een heftig winstalarm. De geschoonde winst per aandeel zal over het derde kwartaal uitkomen tussen de $ 1,41 tot $ 1,45 per aandeel. Analisten voorzagen $ 1,59 per aandeel. Vooral het tijdstip van deze bekendmaking, tien dagen voor de officiële cijferpresentatie, en de bar slechte vooruitzichten voor het vierde kwartaal roepen veel vragen op. In de nabeurshandel ging PPG een dikke 9% onderuit.

Veel problemen voor PPG

PPG heeft op veel fronten problemen. Door de doorgestegen olieprijs zijn de grondstoffen voor verven gaandeweg het derde kwartaal significant duurder geworden, stelde PPG. Dat probleem pakt PPG aan door de prijzen van zijn eindproducten te verhogen, maar dat werkt vertraagd door. De vraag uit China nam bij PPG gedurende het derde kwartaal af. Een andere belangrijke afzetmarkt voor PPG is de automobielindustrie. Door hogere voorraden auto’s bij fabrikanten was er vraaguitval voor autolakken. Als laatste reden voor de winstmisser meldde PPG negatieve valuta-effecten in opkomende landen, die de winst in het derde kwartaal met $ 15 miljoen aantasten. Op de korte termijn blijft de marktomgeving lastig, zo blijkt uit de vooruitzichten die de verffabrikant schetst.

AkzoNobel minder en meer gevoelig

Wij hebben geen opinie op PPG en volgen wel concurrent AkzoNobel. De blootstelling van AkzoNobel (-1,3%) aan de auto-industrie is bescheidener dan bij PPG en ook de negatieve effecten van de Chinese markt zijn beduidend kleiner voor de Nederlandse verffabrikant. Eerder verhoogde AkzoNobel al zijn prijzen in China wat tot een licht en ingecalculeerd verlies aan marktaandeel leidde.

Het nieuwe AkzoNobel (met enkel lakken en coatings en zonder chemiedivisie) is actief op diverse cyclische eindmarkten zoals transport (lakken voor vliegtuigen en schepen). De gevoeligheid voor de economische cyclus is zeer aanwezig.

Oplopende grondstofkosten raken ook AkzoNobel en juist op dat vlak moet de onderneming stappen zetten om zijn doelstellingen te halen. Daar zijn we niet geheel gerust op. In juli gaf topman Thierry Vanlancker al aan € 300 miljoen extra aan grondstofkosten uit te geven in 2018. Afgaande op de berichtgeving van PPG kan die rekening weleens hoger gaan uitpakken.

Neutrale opinie

Wij houden een neutrale opinie op het aandeel AkzoNobel en de berichten van PPG maken ons niet geruster op de beleggingscasus van het verfconcern op operationeel gebied. Op 17 oktober komt AkzoNobel met zijn derde kwartaalresultaten. Beleggers kunnen ervoor opteren om op voorhand het zekere voor het onzekere te nemen. Die kwartaalcijfers zullen naar onze mening geen positieve triggers bevatten en de mededelingen over kapitaalteruggave bij AkzoNobel zijn al bekend gemaakt in de markt.