Allianz wil overnames doen

Allianz rapporteerde dinsdagochtend de resultaten over het eerste kwartaal. Op een operationele winst van € 2,96 miljard boekte de Duitse verzekeringsreus een nettowinst van € 1,97 miljard. Daarmee lagen de cijfers ruim boven de verwachtingen van analisten. De analistenconsensus lag op een nettowinst van € 1,87 miljard bij een operationele winst van € 2,85 miljard. De Solvency II-ratio was met 218% overigens iets lager dan de verwachte 224%.

 

Opnieuw hoge winstgevendheid schadeverzekeraar

Een belangrijke aanjager van de resultaten was wederom de winstgevendheid van de schadeverzekeringsactiviteiten. Dankzij lager dan verwachte kosten en claims van rampschade viel de combined ratio met 93,7% 50 basispunten lager uit dan de analistenschattingen. Dit bekent dat tegenover elke euro aan ontvangen premies € 0,937 aan claims en kosten staan. Over het vierde kwartaal was deze verhouding nog 94,1% en dat vonden wij al erg winstgevend. De operationele winst viel met € 1,46 miljard 7% hoger uit dan verwacht.

De levensverzekeringsactiviteiten boekten een operationele winst van € 1,10 miljard. Dit was 3% meer dan verwacht dankzij een sterke groei van ontvangen premies en een hogere winstmarge. Dit compenseerde voor lagere beleggingswinsten.

 

Hogere kosten bij vermogensbeheer

De resultaten van de vermogensbeheerdivisie stelden iets teleur. Door een hogere kostenratio daalde de operationele winst 3,7% naar € 573 miljoen. Dat is 20% lager dan verwacht. Mogelijk heeft de lancering van een nieuw beleggingsfonds van dochter Pimco voor hogere kosten gezorgd. De instroom van nieuw geld van € 18 miljard was overigens € 7 miljard meer dan verwacht.

Het management herhaalde de doelstelling van een operationele winst van € 11 tot 12 miljard over 2019. CFO Giulio Terzariol liet weten overnames te zullen doen om groei te realiseren in Europa. In maart waren er geruchten de ronde dat Allianz DWS – de vermogensbeheerder van Deutsche Bank – over zou willen nemen.

 

Dividendaandeel van hoge kwaliteit

Wat ons betreft laat Allianz weer zien een zeer winstgevende verzekeraar te zijn met een solide balans. Dat maakt Allianz een kwaliteitsaandeel binnen de sector. Het aandeel heeft daardoor ook een pittig prijskaartje en noteert rond ons koersdoel van € 200,-.

Wij hanteren daarom een neutrale opinie. Voor de belegger die op zoek is naar een stabiel dividend kan Allianz een interessante keuze zijn. Het verwachte dividendrendement voor de komende twaalf maanden staat op een aantrekkelijke 4,8% (bron: Bloomberg).

Emile Broesterhuizen is specialist aandelen.