AMG voorziet afwaardering van voorraad vanadium

 

In het kort

  • Gedaalde vanadiumprijzen zorgen voor afwaardering voorraad
  • Geen verdere negatieve gevolgen voor de winst voorzien
  • AMG heeft stappen ondernomen om lastige vanadiummarkt hoofd te bieden

Bij de goedkeuring van de uitgifte van een obligatielening deed AMG (-3,0%) een tussentijdse update de deur uit. Vanwege gedaalde vanadiumprijzen neemt de producent van speciaalmetaal mogelijk een extra last van $ 40 miljoen op aanwezige voorraden. Dit is een pure balansaangelegenheid en vergt geen uitstroom van contanten.

Een herwaardering van de voorraad behoort tot het normale bedrijfsproces van AMG. De onderneming koopt voorraden om vanadium te produceren. Nu de uiteindelijke opbrengst van het eindproduct is gedaald, is een herwaardering van de voorraden op zijn plaats. 

 

Aandeel gevoelig voor grondstofprijzen

Wij gaan er vanuit dat de lagere opbrengstprijzen van vanadium al verwerkt zijn in de eerder door AMG afgeven verwachte operationele winstmarge. Verder heeft het management van de onderneming stappen ondernomen om de lastigere marktomstandigheden in de vanadiummarkt het hoofd te bieden. Er worden minder voorraden aangehouden en hogere verwerkingskosten berekend voor de recycling van vanadium. 

Wij blijven dan ook positief over het aandeel AMG. De resultaten bij de onderneming laten duidelijk zien dat het aandeel gevoelig is voor bewegingen van grondstoffenprijzen.

 

Jack Horvest is investment specialist.