Apple waarschuwt opnieuw...

Aandeel Apple laag gewaardeerd, wij handhaven positieve opinie.

Volgens de vooraanstaande Japanse zakenkrant Nikkei berichtte Apple zijn leveranciers om de productie van iPhones voor het lopende kwartaal (januari-maart) met ongeveer 10% te verminderen. Vooral de duurdere toestellen worden daarbij geraakt, opnieuw een signaal dat deze toestellen te duur zijn voor de consument. Eerder liet een stevige omzetwaarschuwing de aandeelhouders al schrikken. Daarbij waarschuwde Apple voor tegenvallende iPhone-verkopen in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar (oktober-december 2018).

De smartphonegigant, die momenteel geen uitspraken meer doet over het aantal verkochte iPhones, zit in zwaar weer. Mensen die vertrouwd zijn met de kwestie geven aan dat het totale productievolume voor het komende kwartaal van zowel oude als nieuwe iPhones uitkomt op circa 40 miljoen tot 43 miljoen eenheden. En dat is lager dan de 47 miljoen tot 48 miljoen iPhones waar analisten op rekenden, en een forse daling ten opzichte van de 52,2 miljoen telefoons die in het vergelijkbare kwartaal in 2018 werden gerapporteerd. Een weinig bemoedigende trend.

Verzadigende smartphonemarkt en vertraging in Groter China

Apple voelt de effecten van de volwassen smartphonemarkt. Meerdere aanbieders bij een markt die nauwelijks meer groeit. Dit drukt de groei van de omzet. Ook loopt het merk tegen de grenzen van zijn premium-pricingstrategie aan. De continu hogere prijzen voor nieuwe  toestellen worden niet langer ‘geaccepteerd’ door de markt. Mensen switchen naar de goedkopere of zelfs betere concurrenten of houden hun huidige toestel langer aan. Dat lijdt tot verlies van marktaandeel en lagere verkopen.

Daarenboven haalt Apple momenteel 20% van zijn omzet uit Greater China, en de bijdrage van deze regio neemt alsmaar toe. Hierdoor is het extra pijnlijk dat de VS en China met elkaar in de clinch liggen over de handelstarieven. Uit onderzoeken blijkt dat het merk Apple steeds minder geliefd is in China, Chinezen kiezen vaker voor lokale smartphonefabrikanten. Mogelijk is er zelfs sprake van een informele boycot door de Chinese consumenten van Amerikaanse producten, aldus broker Bank of America ML.  

Beleggingscasus Apple omgeven door meer onzekerheid

Het management van Apple lijkt zich ook te beseffen dat het vlaggenschip – de iPhone - wellicht aan erosie onderhevig is. Om te voorkomen dat het concern een one-trick-pony wordt, is hierdoor al enige tijd geleden een andere weg gekozen. Zo wezen de laatste cijfers op sterke niet-iPhone gerelateerde groei van +19% (jaar-op-jaar). De rest van het productarsenaal wordt uitstekend ontvangen (met name Apple Watch en Airpods). Hier werd een groei van +50% (jaar-op-jaar) gerealiseerd.

De transitie naar het minder afhankelijk worden van iPhone-verkopen brengt nog altijd onzekerheden met zich mee voor beleggers. Al is dit wel de nieuwe realiteit. We zijn daarom niet blij met negatieve berichtgeving over iPhone-verkopen, maar achten Apple in staat dit te compenseren. Wij kijken dan ook uit naar de jaarcijfers van Apple op 29 januari waarbij meer duidelijkheid moet worden gegeven over de iPhone-kwestie. Tot aan die tijd zullen beleggers afwachtend blijven. Momenteel houden we een positieve opinie en een koersdoel van $ 200,- die voornamelijk is gestoeld op de lage waardering. Op korte termijn houdt deze beleggingscasus de nodige onzekerheden, geduld hebben dus tot eind van deze maand.