Argenx en de-escalatie handelsconflict duwen BEL20 omhoog

De BEL20 weet de nieuwe handelsweek prima in te zetten. Rond de middagklok wint de index ruim anderhalve tot 3.541,55 punten. Deze stijging is gedreven door de groene golf van opluchting die over zowat alle beurzen trekt na de verzoenende taal tussen de VS en China. Maar ook de forse sprong voorwaarts van Argenx (+10,71%) speelt mee. Het biotechbedrijf sloot een deal met Janssen Pharma voor zijn bloedkankeronderzoek. Andere stijgers zijn Aperam (+8,68%), Ontex (+4,62%) en Solvay (+3,54%).

Mooie start van de week op de Brusselse beurs. Net als de overige Europese beurzen wordt geprofiteerd van het goede sentiment dat de G20-top in Argentiniê met zich meebracht. Daar ontmoetten de protagonisten van de handelsoorlog tussen de VS en China elkaar. Tot een akkoord kwam het niet, maar er werd wel verzoenende taal gesproken waardoor er momenteel een groene golf over de wereldwijde beurzen trekt. In de BEL20 resulteert tot in een stijging van anderhalve procent na drie uur handel.

Goed nieuws voor beleggers in Argenx (+10,71% tot 95,10 euro). Het biotechbedrijf heeft een samenwerking en licentiedeal voor kandidaatmedicijn cusatuzumab afgesloten met het Belgische Janssen Pharma. De dochter van Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson (J&J) betaalt 300 miljoen dollar voor de licentie op dit bloedkankeronderzoek. Argenx bedong een 50/50-regeling voor het vermarkten op de Amerikaanse markt, voor de overige markten krijgt het minstens tien procent royalty’s. Daarnaast neemt moederbedrijf J&J ook voor 200 miljoen dollar een belang van 4,7 procent in Argenx. Analisten reageren positief op het nieuws. Zo trekken ze bij KBC Securities het koersdoel fors op van 87,00 naar 106,00 euro. Het koopadvies blijft logischerwijs behouden. Ook beleggers onthalen het nieuws goed en duwen het aandeel ruim 10 procent hoger.