ASR op overnamepad

ASR kondigde dinsdagochtend aan verzekeraar Loyalis over te nemen van pensioenuitvoerder APG. De verzekeraar uit Utrecht telt € 450 miljoen neer voor de inkomensverzekeraar. Daarmee betaalt ASR circa 15 maal de winst van Loyalis. Dit financiert ASR met een kortlopende lening.

Solvency II-ratio zal lager uitvallen

De overname van Loyalis vinden wij strategisch een logische zet en kwam niet geheel als een verrassing. Loyalis focust zich op arbeidsongeschiktheids-, pensioen- en overlijdensrisicoverzekeringen. Met de overname versterkt ASR de marktpositie in zijn kernactiviteiten. ASR verwacht dat Loyalis inclusief synergievoordelen € 40 miljoen bijdraagt aan de winst en € 35 miljoen aan vrije kasstroom in 2022. Waarschijnlijk zal de solvabiliteitsratio (Solvency II) door de overname 9 procentpunten lager uitvallen.

Het management van ASR liet weten nog steeds interesse te hebben in het overnemen van VIVAT. Omdat de solvabiliteitsratio iets onder druk is komen te staan, is de kans toegenomen dat een overname van VIVAT een aandelenemissie met zich meebrengt. De koers van het aandeel ASR daalde dinsdag dan ook met 2,8%.

Neutrale opinie

Ook wij zijn niet erg enthousiast over het aandeel ASR. Hoewel het management een sterk track record heeft met het integreren van overnames, zijn de verwachtingen hoog. Het aandeel vinden we namelijk aan de prijs in vergelijking met andere verzekeraars. Wij hebben daarom een neutrale opinie op het aandeel ASR.