BEL20 dikt verder aan | handel Proximus ligt stil | UCB krijgt Japanse goedkeuring voor Evenity

Richting de klok van drie uur noteert de BEL20 op een plus van 0,89% (3.413,20 punten). Daarmee lijkt een vierde stijgingsdag op rij in de maak. Beleggers lijken gematigd optimistisch rond het verloop van de besprekingen tussen de VS en China. Binnen de index leidt Aperam (+3,91%), gevolgd door Galapagos (+3,25%) en Umicore (+2,64%). UCB (+2,49% tot 74,96 euro) vinden we ook terug aan de goede kant van de streep. Het bedrijf ontving goedkeuring voor osteoporosemiddel Evenity (romosozumab) in Japan. In het aandeel van telecommer Proximus is nog niet gehandeld vandaag. Gisteravond lekte uit dat het bedrijf werkt aan een behoorlijk omvangrijk herstructureringsplan waarbij volgens de socialistische vakbond een op de zes banen verloren zouden kunnen gaan.

De BEL20 staat inmiddels al ruim 200 indexpunten hoger dan het slot van 2018 (6,4%). Markten lijken heel voorzichtig voor te sorteren op goed nieuws van de VS-China onderhandelingstafel.

Een mooi dagje voor beleggers in UCB (+2,49% tot 74,96 euro). In Japan heeft het ministerie van gezondheid goedkeuring verleend aan Evenity voor de behandeling van mannen en vrouwen met een hoog risico op botbreuken. Analist Cogut zegt te verwachten dat terugvergoeding meestal 1-2 maanden na een dergelijke goedkeuring formeel wordt goedgekeurd. Hoewel de goedkeuring in Japan goed wordt ontvangen door de markt, is Cogut nog niet erg enthousiast over een mogelijke goedkeuring in Europa en de VS. Er werden eerder cardiovasculaire risico´s geconstateerd tijdens een fase III onderzoek en daarmee blijft de kans op goedkeuring door de EMA en FDA (respectievelijk de Europese en Amerikaanse autoriteit) klein. Met een schatting van piekverkopen ter grootte van 40 miljoen euro omzet per jaar in Japan voor Evenity aardig, maar niet erg materieel te noemen. UCB staat bij Kempen op verkopen, koersdoel 70 euro. Cogut gaf eerder al te kennen zorgen te hebben rond de voortgang van de ontwikkelingspijplijn bij UCB. Het bedrijf ziet langzaam doch zeker een behoorlijke patentcliff op zich afkomen.

Geen handel in het aandeel Proximus vandaag. Er zou een plan van aanpak tot een behoorlijke kostenbesparing door middel van een ontslagronde in de maak zijn. Analist Carlier van Kempen denkt dat de geruchten geloofwaardig zijn. De personeelskosten van 20% van de omzet zijn hoger dan bij KPN, meer digitalisatie vereist minder mensenhanden en de toenemende concurrentie drukt ook behoorlijk op de telecommer. Calier verwacht dat een deel van de kostenbesparingen zouden kunnen worden aangewend voor een versnelde uitrol van FTHH (Fiber to the home, glasvezelnetwerk). Hij taxeert de impact van een scenario van een 2000 jobs-cut op een besparing van de operationele kosten van 120 miljoen euro per jaar vanaf 2021. Op vandaag zou dit een 1,80 euro per aandeel extra waard zijn voor beleggers.