BEL20 herstelt | Overname duwt Umicore hoger

Op deze laatste handelsdag van de week herstelt de BEL20 van de slechte beursdag van gisteren. Na een goed uur handel noteert de index met 3.480,55 punten 1,03% hoger, nadat gisteren nog 1,25% werd ingeleverd. Slechts een daler vandaag, enkel UCB (-0,17%) laat een beperkte min optekenen. Boven de streep zijn Aperam (+3,26%), Argenx (+2,24%) en Umicore (+1,80%) de sterkste stijgers. Deze laatste kondigde een overname aan van een Finse kobaltraffinagerij.

Materialengroep Umicore (+1,80% tot 27,11 euro) heeft vandaag de overname aangekondigd van enkele activiteiten van het Finse Freeport Cobalt’s. Meer specifiek gaat het over de kobaltraffinage- en kathodeprecursorenactiviteiten, die gevestigd zijn in het Finse Kokkola. De kobaltraffinagerij is met zijn 250 werknemers de grootste van Europa. Met de overname is 190 miljoen dollar gemoeid, 150 miljoen voor de overname zelf en 40 miljoen voor het over te nemen werkkapitaal. De volledige transactie zal naar alle verwachting eind dit jaar volledig afgerond zijn en wordt gefinancierd vanuit bestaande kredietlijnen.

Het management verwacht dat de overname zal leiden tot een winstgroei vanaf 2020 en tot een waardestijging vanaf 2021, dan moet het integratieproces volledig voltooid zijn. Deze potentiële winstgroei is en leuk vooruitzicht voor de beleggers die het een maand geleden zwaar te verduren kregen na een stevige winstwaarschuwing. Het aandeel kreeg toen een zware klap en noteert sinds begin dit jaar al ruim 20 procent lager.

Analist Wim Hoste van KBC Securities is alvast te spreken over deze stap van Umicore. Met de overname breidt het bedrijf haar aanwezigheid in de waardeketen van batterijmaterialen aanzienlijk uit. Daarnaast stond de koers van het aandeel na de recente winstwaarschuwing behoorlijk onder druk waardoor de huidige waardering nog steeds aantrekkelijk is. Hij geeft hen het voordeel van de twijfel om de scheve situatie recht te zetten en bevestigt zijn bijkoopadvies met bijhorend koersdoel van 45,00 euro.