BEL20 knoopt opnieuw aan met een plus | Deceuninck onderuit

Op de laatste handelsdag van deze week gaat de Brusselse sterindex 1,25% hoger tot 3.536,11 punten. De BEL20 is zo op wek om een moeilijke week toch positief af te sluiten. Rond de klok van elf uur noteren alle indexnamen in de plus. Barco (+3,90%), Umicore (+2,31%) en Aperam (+2,02%) zijn de sterkste stijgers. Onder de kleine aandelen krijgt Deceuninck aan klap na problemen bij de Turkse dochter.

Ontex (+1,68% tot 15,15 euro) kende geen al te beste week. De luierfabrikant publiceerde woensdag haar eerstekwartaalresultaten en was genoodzaakt daaraan een winstwaarschuwing te koppelen. Het aandeel verloor toen ruim 20 procent. Gisteren ging daar nog eens 10 procent af na een adviesverlaging door Deutsche Bank. Ook beurshuis Kempen herziet nu de beleggingscasus van Ontex. Analist Thijs Hoste verlaagt zijn advies van positief naar neutraal bij een koersdoel van 17,00 euro.

Hoste zag op de investor update eerder deze week, weinig enthousiasme over het transformatieplan. Het plan wordt als zeer ondermaats beschouwd. Ontex zelf voorziet voor het komende jaar een zeer beperkte omzet- en winstgroei, terwijl de kasstroomgeneratie verslechtert door een toename van de investeringen. Als dusdanig worden de vrije kasstroomprojecties met 30 procent verlaagd, wat betekent dat de huidige koers – ondanks de recente dalingen – niet veel opwaarts potentieel heeft op korte termijn. Hoste stelt zijn positieve opinie dus bij. Deze was gebaseerd op een verbetering van de dynamiek, omdat hij verwachtte dat de tegenwind zou afnemen. Nu dit niet het geval blijkt, wordt deze opinie bijgesteld naar een neutrale visie.

Tot slot gaat op de brede markt Deceuninck (-11,11% tot 1,92 euro) fors achteruit. De fabrikant van pvc-bouwprofielen zag haar Turkse dochter, Ege Profil Ticaret, gisteren nabeurs tegenvallende eerstekwartaalcijfers rapporteren. De moeilijke marktomstandigheden in Turkije – een van de belangrijkste afzetmarkten – werden tijdens de publicatie van de jaarrekening in februari, ook al aangehaald als hoofdreden voor de gedaalde omzet in 2018. Door de aanhoudende politieke onrust heeft Deceuninck er in Turkije opnieuw een moeilijk eerste kwartaal opzitten. Dit resulteert in een 30 procent daling van de omzet ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. De EBITDA daalde zelfs 60 procent tot 4,2 miljoen euro. Hierdoor moet de Turkse dochter in het eerste kwartaal een verlies van 1 miljoen euro rapporteren. Beleggers duwen het aandeel ruim 10 procent lager.