BEL20 levert half procent in | beleggers (nog) niet enthousiast over besparingsplan Proximus

Kort voor half twaalf noteert de BEL20 op 3.388 punten (-0,48%). Na vier dagen een hoger slot te hebben weggezet, is deze morgen de stemming iets negatiever. Concreet goed nieuws van de Chinees-Amerikaanse onderhandelingstafel is er nog niet te melden en ondertussen is Trump ook nog eens kwaad weggelopen uit een meeting waarin het shutdown-dossier op tafel lag. Defensievere waarden als nutsbedrijven en telecom doen het dan ook iets beter deze morgen. Engie (+1,17%) is de sterkste stijger, gevolgd door Colruyt (+0,54%) en Telenet (+0,29%).

Beleggers die hadden gedacht dat Proximus vandaag behoorlijk wat hoger zou gaan, komen van een koude kermis thuis. Het aandeel van de telecommer staat 1,89% lager (91,80 euro). De telecommer wil het personeelsbestand de komende drie jaar met ongeveer 1.900 personen verminderen. Overigens zullen er niet alleen werkplekken verdwijnen bij het bedrijf - men is ook voornemens 1.250 personen te gaan aanwerven. Analisten zijn wel enthousiast over dit voornemen. Ruben Devos bij KBC Securities schat dat de netto-reductie van 650 personeelsleden ongeveer 5% van het totale personeelsbestand is. Hij denkt overigens dat de brutokostenbesparing van 240 miljoen euro tegen 2022 netto behoorlijk lager zal uitvallen. Devos heeft een houdenadvies op het aandeel (koersdoel 28 euro). Analist Carlier van Kempen ziet ook geen reden om zijn houdenadvies bij te schaven (koersdoel 25 euro). De uiteindelijke besparingen zullen ook een behoorlijke herstructureringskost met zich meebrengen volgens Carlier. Al met al denkt hij dat er uiteindelijk een 40 miljoen euro operationele kosten per jaar zullen worden bespaard. Die waarde taxeert hij op vandaag als een additionele 40 eurocent extra voor de aandeelhouders.

Lingeriefabrikant Van de Velde (+0,18% tot 27,50 euro) publiceerde deze morgen de omzetresultaten over 2018. De kwamen uit op 205,2 miljoen euro, een daling van 1,8% ten opzichte van 2017. Bij KBCS rekende analist Guy Sips op slechts 202,5 miljoen euro en de additionele 3 miljoen euro omzet is dus zeker een opsteker. Sinds het aantreden van CEO Vaesen is het aandeel al behoorlijk in waarde gestegen. Sips ziet geen reden om zijn opinie op het aandeel (houden, koersdoel 29 euro) te wijzigen. In zijn commentaar geeft Sips nog maar eens aan dat Van de Velde voor behoorlijke uitdagingen staat. Het landschap verandert behoorlijk snel en ingrijpend en het bedrijf zal zijn weg moeten vinden in een omgeving waarin consumenten steeds hogere eisen stellen, 'brick & mortar retailers' het moeilijk hebben en kosten verder toenemen. Een sleutel tot een oplossing voor diverse uitdagingen was volgens de voorganger van Vaesen 'Big Data'. Dit lijkt wellicht niet direct voor de hand te liggen, maar het zou voor de efficiëntie van de bedrijfsvoering alleen al grote gevolgen kunnen hebben. Lagere voorraden en de correcte voorraad in de juiste winkels zou met behulp van Big Data verder te verfijnen zijn.