BEL20 procentje lager

Op deze laatste handelsdag van de week gaat de BEL20, net als de overige Europese beurzen, onderuit. De Brusselse sterindex verliest na twee uur handel een procent en noteert nu op 3.847,02 punten. Er is in de index maar één naam die het hoofd boven water houdt, Argenx (+0,25%). Alle andere namen verliezen vandaag terrein met Bpost (-3,01%), ING (-2,86%) en Galapagos (-1,59%) als sterkste dalers.

Een mindere dag op de Brusselse beurs. Na de mooie winst van gisteren, toen er 0,65% gewonnen werd, wordt vandaag een dikke procent ingeleverd. Alle Europese beurzen delen in de malaise. Oorzaak is de nieuwe pandoering die de Turkse lira vandaag te verwerken krijgt. Dit zorgt voor heel wat ongerustheid op de beurzen, met op de achtergrond ook nog eens de aanwakkerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Vooral de financials hebben het moeilijk, er zijn heel wat banken die een blootstelling hebben aan Turkije, maar zo goed als alle sectoren gaan in het rood vandaag.

Het sentiment bij de banken zit dus al niet goed en voor KBC (-1,22% tot 64,64 euro) komen daar nog eens enkele koersdoelverlagingen bij. Zowel UBS als Credit Suisse stellen hun koersdoel neerwaarts bij na publicatie van de kwartaalcijfers gisteren. Het Zwitserse UBS wijzigt het koersdoel van 74,00 naar 68,00 euro bij een ongewijzigd neutraal advies. Analist Ekblom vindt KBC nog steeds een van de meest winstgevende Europese banken, maar dit is volgens hem al in de koers verwerkt. Vandaar zijn koersdoelverlaging. Zelfde redenering bij Credit Suisse, ook zij denken dat de hoge kwaliteit en sterke fundamenten van de bank reeds in de prijs zitten. Zij zijn wel iets minder drastisch en verlagen het koersdoel slechts van 71,00 naar 70,00 euro. Al bij al vallen de verliezen voor KBC mee vandaag, het aandeel verliest na twee uur handel ruim een procent. Er zijn andere Europese banken die er erger aan toe zijn. Veelal omdat deze banken een grotere blootstelling aan Turkije hebben.

Onder de stevige dalers vandaag ook Bpost (-3,01% tot 13,84 euro), dat gisteren nog een mooie sprong vooruit maakte. Toen ging het aandeel na publicatie van de kwartaalresultaten 6,6 procent hoger. De degelijke kwartaalcijfers waren dan ook een hele opluchting voor de beleggers. Maar vandaag lijkt dat feestje alweer voorbij, het aandeel verliest drie procent.

Ook Galapagos (-1,59% tot 98,48 euro) gaat in het rood vandaag. Na een adviesverlaging van Goldman Sachs verliest het aandeel anderhalve procent. De analisten daar maken gebruikt van de recente stijgingen om het advies te wijzigen van kopen naar houden. Het koersdoel wordt wel opgetrokken van 95,00 naar 96,00 euro. Lager dus dan de huidige koers van 98,48 euro, vandaar ook de adviesverlaging.