BEL20 trappelt ter plaatse | Adviesverlaging voor KBC

Kort na de klok van half elf noteert de BEL20 op 3.780,60 punten (+0,06%). Daarmee 'viert' ook de Brusselse index niet groots het verwachte uitstel voor de Brexit. De meeste andere Europese aandelenindices noteren ook dicht tegen het slot van woensdag. Groot nieuws van de grote namen valt er niet te rapen voor het moment. De afstand tussen de grootste stijger (Solvay, +1,02% tot 104,25 euro) en de drager van de rode lantaarn (Galapagos verliest 1% tot 108,65 euro) is nipt meer dan twee procent. Analist Matthias De Wit van Kempen verlaagt zijn koopadvies voor KBC naar houden en schroeft het koersdoel behoorlijk neerwaarts bij van 80 naar 66 euro. De gewijzigde regelgeving rond beleggingsfondsen zal niet onopgemerkt voorbij gaan aan KBC volgende De Wit. Beleggers doen er volgens hem beter aan een positie in KBC te draaien naar KBC Ancora, de monoholding boven de financiële dienstverlener. Met een korting van 30% is dit een interessant alternatief versus het aanhouden van een directe positie in KBC.

De deadline voor het vertrek van het VK uit de EU is verzet naar eind oktober van dit jaar. Markten waren er al enigszins van uitgegaan dat de EU en de Britten tot een akkoord zouden komen voor een verlenging. U leest hier meer over onze visie op dit verhaal.

Kempen verlaagt het koopadvies voor bank-verzekeraar KBC (+0,19% tot 64,70 euro) van kopen naar houden (koersdoel van 80 naar 66 euro). Matthias De Wit vindt de nieuwe regelgeving rond transparantie van kosten (MIFID II) een risicofactor voor KBC. Verschillende beleggingsfondsen van KBC kennen een kwalijke verhouding van kosten versus rendement en dit zal leiden tot margedruk bij KBC. Daarnaast verschuift een deel van de beleggingsassets binnen KBC van de zeer rendabele CPPI-structuren (beleggingsoplossing met een focus op beperking van neerwaarts risico) naar andere oplossingen met lagere opbrengsten voor de bank.

In het rapport staat De Wit ook stil bij de recente berichtgeving rond witwaspraktijken. Gelukkig lijkt de rol van KBC in dit geheel beperkt en acht De Wit de risico´s voor KBC te overzien. De bank is in gezonde doen en met een kern tier I ratio die ruimschoots voldoet aan de eigen doelstelling, blijft er nog voldoende over om ten minste 4 euro per aandeel over 2019 uit te keren. Gegegeven de huidige koers beweegt het dividendrendement daarmee rond de zes procent. KBC is relatief versus andere Europese aandelen geen koopje met het oog op de afwezigheid van winstgroei voor de komende drie jaar volgens De Wit. Daarmee biedt het aandeel geen opwaarts potentieel meer als we zien naar de huidige koers. Beleggers zouden er volgens hem verstandig aan doen te zien naar de holding boven KBC, KBC Ancora. Deze noteert momenteel aan een korting van circa 30 procent.