BEL20 veert iets op | BCA geeft voorwaardelijke goedkeuring overname De Vijver

Na een beroerde weekstart gisteren (-1,48% tot 3.452,17 punten) toont de BEL20 deze morgen enige veerkracht. Kort na de klok van tien uur staat de index een half procent hoger (+0,5% tot 3.469,30 punten). Het lange groene lint wordt aangevoerd door Proximus (+1,62% tot 25,02 euro), gevolgd door Argenx (+1,47% tot 103,30 euro) en telecommer Telenet (+1,22% tot 46,58 euro). Laatstgenoemde heeft voorwaardelijke goedkeuring ontvangen van de Belgische toezichthouder BCA om De Vijver Media volledig in te gaan lijven. Aanleiding voor Kempen-analist Carlier om het aandeel nog eens in het zonnetje te zetten. Agfa-Gevaert (+0,43% tot 3,76 euro) publiceerde deze morgen de Q1-resultaten en maakte hierbij ook wereldkundig een deel van Agfa HealthCare te willen gaan verkopen.

Gisteren zetten Europese beurzen over de volle breedte een stap terug. De zorgen over de handelsspanningen houden markten momenteel in hun greep. Deze morgen overheerst de hoop op een uiteindelijke goede afloop. Net als de meeste andere Europese aandelenindices veert ook de BEL20 om deze reden wat op.

De Belgische mededingingsautoriteit BCA heeft voorwaardelijke goedkeuring verleend aan de overname van De Vijver Media door Telenet (+1,22% tot 46,58 euro). De voorwaarden die de BCA heeft gesteld met betrekking tot de overname van de resterende 50% van de aandelen door Telenet spitsen zich onder meer toe op de relaties tussen de kanalen VIER, VIJF en ZES alsook de relatie tussen de genoemde kanalen en Telenet. Volgens Carlier is de impact van de volledig inlijving van De Vijver door Telenet een toevoeging van circa 100 miljoen euro omzet (4% van de volledige jaaromzet van Telenet in 2018) en 10 miljoen euro EBITDA (circa 1 procent van de jaar EBITDA van Telenet). Carlier ziet in de overname wel realiseerbare synergievoordelen op het vlak van gedeelde contentkosten en daarnaast de opportuniteit om sneller en meer lokale content te creërenals een wijze om eigen inkomsten wat beter te beschermen. Carlier laat zijn koopadvies voor Telenet en koersdoel van 54 euro ongewijzigd.

Agfa-Gevaert (+0,43% tot 3,76 euro) kwam met Q1-resultaten die volgens KBC analist Guy Sips in lijn lagen met de verwachtingen (omzet was 538 miljoen euro was licht boven zijn taxatie van 535 miljoen euro, de REBIT van 19 miljoen euro was gelijk aan zijn verwachting). Hét nieuws bij de publicatie van de resultaten was echter het voornemen om op zoek te gaan naar een koper voor het een deel van Agfa Healthcare. Het verkoopproces dat pas in de tweede jaarhelft zal aanvangen, betreft Hospital IT, Integrated Care en de Imaging IT-business. Bij die laatste past echter de opmerking dat het alleen die activiteiten zijn binnen Imaging IT die nauw verweven zijn met Hospital IT. Buiten die activiteiten blijven de over Imaging IT activiteiten wel onderdeel uitmaken van het bedrijf. Voor wat betreft Sips is de aankondiging van de voorgenomen desinvesteringen goed nieuws - het zal volgens hem bijdragen tot 'de onsluiting van de waarde van de HealthCare divisie'. Sips houdt dan ook vast aan zijn koopadvies en koersdoel van 4,70 euro.