Beleggers niet enthousiast over mega-overname Bristol-Myers Squibb

Met de overname van Celgene maakt farmaceut Bristol-Meyers Squibb (BMS, -13,9%) een grote sprong voorwaarts. Het bedrijf wordt één van de grote spelers op de oncologiemarkt.

Analisten waren al enige tijd bezorgd over het groeipotentieel van BMS’ kankerbestrijdingsmiddelen Opdivo en Yervoy nadat diverse studies tegenvallende resultaten lieten zien. Met de overname van Celgene maakt Bristol de vlucht naar voren en boort nieuw omzetpotentieel aan. Beleggers zetten wel vraagtekens bij onder andere de prijs die BMS voor Celgene betaalt, de gigantische omvang van de overname ($ 74 miljard) en de pijplijn met nieuwe geneesmiddelen van Celgene. Dat zien we terug in de forse negatieve reactie van de koers van het aandeel BMS. De koers van Celgene daarentegen spoot 20,7% omhoog.

Grote farmadeals niet geliefd bij beleggers

Het bod op Celgene, omgerekend tegen de voorbeurskoers van BMS, bedraagt $ 102,40 per aandeel. BMS betaalt voor $ 50 in contanten en de rest in aandelen BMS. Daarnaast krijgen aandeelhouders van Celgene een optierecht waarbij ze kunnen profiteren van het halen van toekomstige doelen bij diverse geneesmiddelen in de ontwikkelingspijplijn.

Grofweg betekent dat, dat BMS van de overnameprijs van $ 74 miljard circa $ 30 miljard moet lenen. Daar bovenop komt nog de bestaande netto schuld van Celgene die rond de $ 15 miljard bedraagt. Hiermee steekt BMS zich stevig in de schulden en dat verandert het risicoprofiel van de onderneming sterk. Voor de overname had BMS geen netto schuld.

Beleggers hadden liever gezien dat BMS een reeks kleinere ondernemingen had overgenomen dan deze enorme fusie. De financiële ruimte om dit alsnog te doen is vanzelfsprekend fors beperkt. Kredietbeoordelaar S&P zette de kredietwaardigheid van Bristol op van een stabiele naar een negatieve outlook. Een pluspunt bij deze overname is de grote kostensynergie die mogelijk op $ 2,5 miljard per jaar uitkomen vanaf 2022.

Beleggingscasus Bristol-Myers Squibb

De onzekerheid is duidelijk toegenomen in de beleggingscasus van BMS. De toelichting van het management de farmaceutische onderneming wist analisten nog niet echt te overtuigen. Wij denken dat de fusie op de langere termijn zeker voordelen oplevert, zowel financieel als strategisch en wij blijven daarom positief.

Echter, de negatieve ontvangst bij beleggers van de overname van Celgene en de grote onzekerheden (financiering, ontwikkelingspijplijn en omvang) vertroebelt de beleggingscasus op de korte termijn. Beleggers zullen voorlopig afwachtend blijven.