Beleggers positief ondanks tegenvallende resultaten Nutrien

Nutrien rapporteerde donderdagavond de resultaten over het eerste kwartaal. Zowel de omzet als winst per aandeel voldeden aan de verwachtingen van analisten. De kunstmestproducent rapporteerde een geschoonde nettowinst van $ 0,20 per aandeel op een omzet van $ 3,69 miljard. Analisten hadden volgens Bloomberg gemiddeld gerekend op $ 0,25 nettowinst per aandeel bij een omzet van $ 3,83 miljard.

Vertraging in zaaiseizoen

Door natte weersomstandigheden in de VS zijn boeren in de VS later in het kwartaal begonnen met zaaien. Dat heeft de resultaten van de onderneming gedrukt vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het management gaf aan een inhaalslag te verwachten in het tweede kwartaal, omdat boeren de achterstand in het zaaiseizoen in een korte tijd proberen in te halen. De doelstellingen bleven dan ook overeind.

Toch was Nutrien nog in staat de EBITDA 22% te laten toenemen naar $ 697 miljoen. Dit was grotendeels te danken aan hogere prijzen voor de meststof potas. De potasproductie realiseerde een 41% hogere EBITDA van $ 461 miljoen. Door kostenbesparingen in de potasproductie is Nutrien in staat deze steeds winstgevender te maken, terwijl prijzen oplopen. Hiermee wordt de potasproductie voor Nutrien steeds lucratiever. Ook de productie van stikstof wist ondanks de mindere vraag uit de VS de resultaten op peil te houden. De EBITDA uit deze activiteiten liep 1% op dankzij hogere prijzen.

Chinese potasvoorraden op laag niveau

Voor ons was het niet geheel onverwacht dat de resultaten tegenvielen. Ook beleggers trokken zich weinig aan van de tegenvallers en stuurden het aandeel vrijdag 3% hoger. We blijven dan ook bij onze positieve opinie op Nutrien. We zijn optimistisch over de ontwikkeling van de wereldwijde vraag naar meststoffen. Zo liet het management van Nutrien vrijdag in een toelichting weten dat de Chinese potasvoorraden beperkt zijn. En dat is positief voor potasprijzen. Omdat Nutrien meer dan 20% van de wereldproductie van potas in handen heeft, voorzien wij dat dit positief uit zal pakken voor Nutrien.

Emile Broesterhuizen is specialist aandelen.