Beleggingscasus Wirecard blijft speculatief

Op 30 januari verscheen er een artikel in de Financial Times (FT)  waarin de krant een leidinggevend persoon bij Wirecard betichtte van frauduleuze geldstromen. Deze transacties werden uitgevoerd door een senior leidinggevende (Edo Kurniawan) die verantwoordelijk is voor de boekhouding van de betaalgroep in regio Azië-Pacific. Het gevolg: een aanhoudende soap waarvan tot nu toe vooral de belegger de dupe is. En waarbij er nog steeds geen duidelijkheid is, waardoor de koersbeweeglijkheid hoog blijft. 

Hevige koersvolatiliteit aandeel Wirecard

Het aandeel sloot afgelopen vrijdag (8 februari) op € 96,86, en dit is een forse koersdaling (-40%) ten opzichte van de slotkoers van donderdag 29 januari. 

Wirecard moest meerdere beschuldigingen van frauduleuze transacties incasseren en blijft deze vooralsnog glashard ontkennen. Het concern wijst op een (onafhankelijk) en eerder gedaan onderzoek van een toonaangevend advocatenkantoor: dit wijst niet op misstappen, aldus Wirecard. De FT is echter een andere mening toegedaan en zou bewijs hebben dat Wirecard misstappen heeft begaan. In de tussentijd was Duitse beurswaakhond BaFin een onderzoek gestart tegen koersmanipulatie vanwege hevige koersschommelingen. Afgelopen vrijdag werd bekend dat hier geen onrechtmatigheden werden gevonden.

Politie op de stoep

Afgelopen vrijdag 8 februari stond de Singaporese politie bij Wirecard op de stoep. Wirecard overhandigde de autoriteiten de gevraagde documenten. Deze worden momenteel onderzocht en hiervan zal eerdaags een verslag verschijnen en dat zal mogelijk weer nieuw licht op de casus werpen.

Geloofwaardigheid Wirecard staat op het spel

De geloofwaardigheid van Wirecard staat op het spel en dat is erg vervelend. Zeker als er belastend materiaal wordt gevonden. En dan nog zullen beleggers de ernst moeten vaststellen. Bij een ‘eenmansactie’ zullen de beleggers vergevingsgezinder zijn, maar bij stelselmatige fraude kan het vertrouwen zwaar aangetast worden. Ook het lang voortduren van deze kwestie is nadelig, maar we verwachten geen snelle oplossing van deze kwestie.

Wij hebben momenteel een positieve opinie op basis van de fundamentele beleggingscasus en gaan ervan uit dat de reputatie van Wirecard niet blijvend wordt beschadigd. Het concern staat uitstekend gepositioneerd voor de groei bij online-verkopen en de vraag bij klanten naar meerdere betaalmogelijkheden. Dit leidt tot aanhoudende omzet- en winstgroei. Van 32 door dataprovider Bloomberg geraadpleegde Wirecard-analisten, handhaven er 26 analisten de positieve opinie. Er zijn slechts 3 analisten negatief. Tot op heden rekenen er veel analisten op een goede afloop. 

Wel wijzen we op het zeer speculatieve karakter van de beleggingscasus momenteel. Het is echt gissen wat de mogelijke uitkomsten zijn en hoe Wirecard uit deze strijd gaat komen.