Beleggingscasus Zurich Insurance raakt op koers

Persbericht beleggersdag bevestigt focus op aandeelhouderswaarde bij verzekeraar.

De transitie die verzekeraar Zurich Insurance (-2,1%) een paar jaar geleden inzette krijgt steeds meer tractie. Onder leiding van CEO Mario Greco is een ware gedaanteverwisseling ondergaan die zeer positief uitpakt. In het beknopte derde kwartaalbericht zag we al dat de omzet hoger dan verwacht was door betere prijzen op afgesloten polissen. Zurich is kritischer bij het acceptatiebeleid en dat verhoogde de winstgevendheid.

Het persbericht van Zurich woensdag voorafgaand aan de Capital Markets Day geeft ons nog meer comfort bij de beleggingscasus. De kostenbesparingsdoelstelling van $ 1,5 miljard voor eind 2019 is realistisch. Eind 2018 staat de teller al op $ 1,1 miljard. Wij vinden dat een indrukwekkende prestatie mede vanwege de hoge besparingsambitie.

Balans wordt sterker en sterker 

De kapitaalspositie van Zurich wordt alsmaar sterker. De interne ‘ZECM’ solvency ratio staat inmiddels op 134% en dat is ruim boven de interne doelstelling van 100% tot 120%. Dat geeft ruimte om extra kapitaal terug te geven aan aandeelhouders in de vorm van inkoop van aandelen. Dit jaar is er mondjesmaat ingekocht voor $ 1 miljard. Verder kan het dividend omhoog van CHF 17,00  naar CHF 18,00 per aandeel voor het boekjaar 2018. 

De beleggingscasus (en winst) bij Zurich werd in het verleden sterk gevoed door voortgaande interne verbeteringen. Nu zien we ook dat de casus commercieel meer tractie krijgt. Er is een betere mix van activiteiten waarbij de focus veel meer is gericht op winstgevendheid dan op het halen van grote volumes. Dat effect zal in 2019 voor een versnelde winstgroei gaan zorgen. De kans is groot dat de eigen operationele winstdoelstelling van 14% rendement op het eigen vermogen (ROE) zelfs flink wordt overtroffen in 2019.

Focus op kapitaalteruggave

Beleggers bij Zurich hebben altijd al een sterke focus op kapitaalteruggave en dat besef heeft ook het management. Hier zijn dus naar ons idee extra stappen te verwachten. Het dividendrendement van 5,4% is overigens al fraai. Het aandeel is met een koerswinstverhouding van 11,3 voor 2019 niet duur gewaardeerd. Wij hebben een neutrale opinie op het aandeel Zurich Insurance met een CHF 312,00 koersdoel.