Kansen en risico's bij de ban van Huawei

Amerika nam vorige week een grote maatregel tegen Huawei door de onderneming wegens vermeende spionage-activiteiten op de zogenoemde Entity List te zetten. Hierdoor mogen Amerikaanse ondernemingen geen handel meer bedrijven met de Chinese fabrikant van netwerkapparatuur en smartphones. Door het decreet krijgt de telecomgigant geen Amerikaanse chips meer geleverd en mag het bepaalde delen van Google’s Android-besturingssoftware niet op zijn telefoons installeren. Hiermee heeft Amerika Huawei in de houdgreep.

De stap tegen Huawei moet in het licht worden gezien van de handelsvete tussen de Verenigde Staten en China. Het brengt deze oorlog in een nieuwe fase. De laatste stand van zaken (van dinsdagochtend 21 mei) is dat president Trump enigszins terugkomt op zijn boycot van Huawei. Amerikaanse bedrijven mogen de komende drie maanden toch zakendoen met Huawei.

Nokia, Ericsson en Cisco kunnen profiteren

Huawei (geen opinie) is marktleider in netwerkapparatuur (onder andere routers en cloud services platforms, marktaandeel 21%) en infrastructuur voor mobiele telefonie (onder andere 5G-apparatuur, marktaandeel 30%). Andere belangrijke spelers op deze markten zijn Nokia (opinie positief) en Ericsson (opinie neutraal). Cisco (opinie neutraal) heeft met name een toonaangevende positie in cloud services platforms.

Als de aanhoudend negatieve houding tegenover Huawei aanhoudt, dan kunnen concurrenten buiten China marktaandeel winnen. Al merken we op dat partijen – op dit moment – de capaciteit ontberen om in het ontstane gat te springen. Bedrijven die hun productiecapaciteit durven op te schalen in anticipatie op de negatieve tendens rond Huawei nemen wel een risico. Wij vinden met name Nokia sterk gepositioneerd voor toekomstige groei. Zo heeft het concern inmiddels meer dan twintig 5G-contracten afgesloten met diverse telecombedrijven. Dat is een gunstige ontwikkeling die de groei op lange termijn ondersteunt.

Risico’s voor Intel, Qualcomm, Broadcom

Huawei is voor zijn producten afhankelijk van chips uit het buitenland, met name de VS. Intel (opinie positief) is de belangrijkste leverancier van serverchips aan Huawei. Voor zijn smartphones maakt Huawei gebruik van processors en modems van Qualcomm (opinie neutraal). Broadcom (opinie neutraal) is een leverancier van switchingchips, een belangrijke onderdeel voor sommige netwerken.

De Amerikaanse chipfabrikanten leven het verbod op levering aan Huawei na en dat raakt ze in hun omzet. Zo zijn Qualcomm en Broadcom voor 5% van hun omzet afhankelijk van Huawei (bron: Bloomberg).

In tegenstelling tot andere chippers heeft Intel zijn activiteiten breder gespreid en is het minder afhankelijk van Huawei. De focus op chips voor pc’s en datacenters zorgt voor relatief meer stabiliteit in de inkomstenstromen. Voor nu houden wij vast aan onze visie dat het sentiment op chipmarkten in de tweede helft van het jaar verbetert. Al merken we op dat een escalatie van het Huawei-dossier wel een nadrukkelijk negatieve stempel zal drukken op chipmarkten.

Samsung lijkt lachende derde

Als ’s werelds grootse smartphonefabrikant wordt Huawei hard geraakt nu het geen Google Andriod meer op zijn telefoons kan installeren. Hierdoor zijn de apps van Google niet langer op Huawei-toestellen aanwezig. Deze ban gaat ten koste van de concurrentiepositie van Huawei tegenover Samsung en Apple (opinie neutraal). Dat lijkt goed nieuws voor de beleggingscasus van Apple, al brengt dit tegelijkertijd ook een risico met zich mee. Zo zou China als tegenmaatregel de verkoop van iPhones in de ban kunnen doen. Aangezien Apple circa 20% van zijn omzet uit China haalt heeft dat een significante impact voor de Amerikaanse techreus.

Moeilijk te voorspellen

Wij zien kansen voor leveranciers van netwerkapparatuur (Nokia, Cisco, Ericsson). De risico’s voor chipbedrijven zijn toegenomen, al houden wij nog altijd vast aan een herstel van chipmarkten in de tweede helft van 2019. Maar de perikelen rond Huawei spelen hierbij wel een belangrijke rol. Wij houden aan de pols en zullen u blijven informeren over belangrijke ontwikkelingen. Het verdere verloop van de handelsoorlog is moeilijk te voorspellen. Een tweet van de Amerikaanse president Trump kan alles zo weer de andere kant op sturen.