Berichten over de-escalatie handelsoorlog duwen BEL20 hoger

De BEL20 is van zin om deze laatste handelsdag van de week op een positieve noot te sluiten. Rond de klok van elf uur noteert de index een procent hoger op 3.465,54 punten. Net als op de overige Europese beurzen, stuwen hoopgevende berichten omtrent de handelsoorlog tussen de VS en China de markten hoger. Verder gaat scheepvaartgroep Exmar hoger na een koopadvies door Kepler Cheuvreux.

Er rolt een groene golf van opluchting over de meeste beurzen na hoopgevende berichten over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Enkele Amerikaanse bronnen, waaronder The Wall Street Journal, berichtten dat Washington zou overwegen om de importheffingen tegenover China op te heffen om zo tot een oplossing te komen. Dit zou goed nieuws zijn voor de markten, wat de marktreactie van vandaag ook laat uitschijnen. Maar kraai vooral nog niet te vroeg victorie, want zover zijn we voor alle duidelijkheid nog niet. Het is namelijk de immer onvoorspelbare Donald Trump die de eindbeslissing zal nemen.

Maar dit alles resulteert vandaag wel in groen beurzen. De Brusselse sterindex laat twee uur na het luiden van de openingsbel een winst van ruim een procent optekenen. Telenet (+5,35%) neemt de kop en is de sterkste stijger vandaag. Gevolgd door Aperam (+3,44%), ING (+2,63%) en Bpost (+2,59%) die ook allemaal meer dan 2 procent stijgen. Onderaan is UCB (-1,29%) de drager van de rode lantaarn.

Op de brede markt ook goed nieuws voor Exmar (+4,85% tot 6,48 euro). Beurshuis Kepler Cheuvreux is gestart met de opvolging van het aandeel en doet dit met een koopadvies en bijhorend koersdoel van 8,50 euro. De analisten zien de sector gunstig evolueren komend jaar en verwachten een stijging van de winst. Ook zal de scheepvaartgroep dankzij langetermijncontracten de komende jaren heel wat cash kunnen genereren. Na dit positief rapport gaat het aandeel er bijna 5 procent op vooruit.