Bescheiden plus voor BEL20 | Befimmo haalt ZIN-project binnen

Een klein uur na het luiden van de openingsbel noteert de BEL20 licht hoger dan het slot van dinsdag (+0,18% tot 3.586,10 punten). Postbezorger bpost (+1,07% tot 8,05 euro) is de sterkste stijger. ING Groep (+1,03% tot 10,78 euro) en vastgoedbevak Cofinimmo (+0,78% tot 115,70 euro) maken het podium compleet. Het aandeel van materialengroep Umicore (+0,73% tot 39,80 euro) reageert bescheiden op de adviesverhoging door ING-analist Stijn Demeester. Hij trekt zijn houdenadvies op naar kopen maar verlaagt tegelijkertijd zijn koersdoel met zes euro naar 53 euro. Op de bredere markt is er het bericht dat vastgoedbevak Befimmo (-1,18% tot 50,10 euro) een 18-jaars leasecontract heeft gesloten met de Vlaamse overheid. Beleggers reageren niet enthousiast op het nieuws en ook binnen het analistengilde is men kritisch over de deal. Analist Robert Woerdeman bij Kempen ziet alleszins weinig reden tot wijziging van zijn verkoopadvies (koersdoel 45 euro) op Befimmo.

Net als de meeste andere Europese aandelenindices wijkt ook de BEL20 niet ver van het slot van dinsdag. De ontwikkelingen in het VK rond de EU-uittreding houden de beleggingsgemoederen behoorlijk bezig. Theresa May mocht gisteravond na een stemming in het Lagerhuis weer concluderen dat er nog steeds geen oplossing is: "I profoundly regret the decision that this House has taken tonight". De Brexit-saga duurt voort.

In een uitgebreid persbericht liet Befimmo gisteren kort na het sluiten van de beurs weten de overheidsopdracht van de Vlaamse overheid te hebben binnengehaald van het 'ZIN-project'. Het project Zin in Noord behelst de herontwikkeling van 70.000 vierkante meter aan Brusselse kantoren. Inbegrepen in het totaalpakket is een huurovereenkomst tussen Befimmo en de Vlaamse overheid voor een periode van 18 jaar die aanvangt in 2023 (bij voorlopige aanvaarding van de werken).

De intentie is dat circa 3.900 Vlaamse ambtenaren in 'ZIN in Noord' een nieuwe werkplek zullen vinden. Analist Robert Woerdeman bij Kempen is niet erg enthousiast over de deal. Hoewel het an sich positief is om een lange termijn overeenkomst te kunnen aangaan, zijn de condities van de overeenkomst voor Befimmo niet top. Het verwachte brutorendement van circa 4,5% dat de vastgoedbevak zelf in het vooruitzicht stelt, is bescheiden voor een project in het noorden van Brussel volgens Woerdeman.

Bij KBC Securities is men ook weinig enthousiast. Het analistenduo Opdecam/Makar heeft gemengde gevoelens over de overeenkomst. Hoewel ook volgens hen het mooi is om de overheid als huurder voor een lange termijn vast te kunnen leggen, is het prijskaartje ook volgens hen niet iets om een lofrede over af te steken. Het duo verlaagt het koersdoel marginaal van 50 naar 49,50 euro. Zij laten het houdenadvies intact.