Biocartis in zee met Bristol-Myers Squibb | ING zet Befimmo bankje vooruit

Na een mooie maandag (+0,91% tot 3.568,87 punten) weet de BEL20 de dagwinst goed vast te houden. Kort na half tien noteert de Belgische sterindex op een bescheiden plus van 0,21% (3.576,38 punten). Postbezorger bpost (+1,09%) leidt het groene lint, gevolgd door Umicore (+1,07%) en Argenx (+0,91%). De dagwinnaar van gisteren, ING, draagt momenteel de rode lantaarn en verliest 0,58 procent. Gisteren dikte het aandeel 2,66 procent aan. Prettig ontwaken voor beleggers in Biocartis deze morgen. Het aandeel gaat ruim 6 procent hoger (+6,56% tot 11,70 euro) op het nieuws dat het bedrijf gaat samenwerken met het Amerikaanse Bristol-Meyers Squibb. De twee gaan samenwerken in het kader van immuno-oncologie. Beleggers in vastgoedbevak Befimmo mogen een dankwoordje richten tot analist Jaap Kuin bij ING. Hij trekt zijn koersdoel op van 50 naar 53,5 euro.

De meeste Europese aandelenindices wijken momenteel niet ver van het slot van maandag. Beleggers zijn in afwachting van de reactie van het Britse parlement op hetgeen May gisteren heeft besproken met Juncker. Vanavond is de stemming in het Britse parlement. Op de valutamarkt werd al met enig optimisme gereageerd op de nieuwe ontwikkelingen. Het pond sterkte wat aan versus de euro (EUR/GBP daalde van 0,86 tot 0,855). Als de deal tussen May en de EU wordt verworpen, is het eerstvolgende station een stemming over de vraag of de Britten eventueel zonder afspraken ('no-deal') uit de EU willen. Zou dat voorstel het ook niet halen, lijkt een aanvraag voor uitstel van de Brexit een volgend scenario.

Biocartis (+6,56% tot 11,70 euro) start een samenwerking met Bristol-Meyers Squibb (BMS). De samenwerking tussen de fabrikant van de Idylla-minilabo´s en de Amerikanen draait rond het gebruik van de MSI-test van Biocartis in het kader van immuno-oncologietherapie. Via een MSI-test van Biocartis kan op basis van een stukje tumorweefsel binnen ongeveer 2,5 uur worden vastgesteld of de patiënt in kwestie sprake is van een hoge indicatiewaarden rond MSI (MSI staat voor 'Microsatellite instability', aandoening van zogenaamde genetische hypermutabiliteit waarbij spontaan voorkomende fouten tijdens DNA-replicatie door het lichaam niet langer worden gecorrrigeerd. Dit kan leiden tot tumorgroei en evolutie van tumoren). Een hoge MSI-status komt onder meer voor bij 15 procent van de darmkankertumoren. De meting van de MSI-status zou ook van dienst kunnen zijn bij de voorspelling van de patiëntrespons op bepaalde vormen van immunotherapie.

Analist Cogut van Kempen reageert enthousiast op het nieuws. Het aandeel staat al enige tijd op de favorietenlijst bij het Kempen Life Sciences team waar Cogut deel van uitmaakt. Cogut heeft een koopadvies en koersdoel van 21 euro voor Biocartis. Deze samenwerking kan wellicht als springplank dienen voor andere allianties voor Biocartis. Zo zou een samenwerking met Merck´s Keytruda ook niet ondenkbaar zijn. Het partnership dat Biocartis heeft gesloten met BMS is in ieder geval 'niet-exclusief' en sluit andere opportuniteiten voor Biocartis dus niet uit.