Biotech in de lift op Brusselse beurs

Op deze eerste handelsdag van de nieuwe week noteert de BEL20 licht in het rood. Rond de klok van elf uur levert de index 0,35% in en noteert nu op 3.305,41 punten. Het zijn vooral enkele adviesverlagingen die de indexkoers drukken. Ageas (-3,70%) werd lager geschreven door Kepler Cheuvreux en is de sterkste daler. AB InBev (-1,93%) krijgt af te rekenen met een adviesverlaging van Goldman Sachs. Galapagos (+3,57%) is dan weer de sterkste stijger na vooruitgang in hun IPF-onderzoek. Ook op de brede Brusselse markt zijn de biotechnamen in trek. Zowel Biocartis als Mithra gaan er fors op vooruit na positief nieuws.

Vrijdag sloot de BEL20 de eerste handelsweek van het nieuwe jaar af met een mooie plus van 3 procent. Zowat alle beurzen maakten een mooie sprong voorwaarts door een combinatie van factoren. Eerst was er positief macro-economisch nieuws uit China en het bericht dat de VS en China opnieuw rond tafel gaan zitten voor een handelsakkoord. Nadien kwam daar nog eens de mildere toon van de Fed en een sterk banenrapport in de VS bij. Vandaag weet de Brusselse beurs deze lijn niet door te trekken, hoofdzakelijk door enkele adviesverlagingen.

Beurshuis Kepler Cheuvreux verlaagde het houdenadvies voor Ageas (-3,68% tot 37,71 euro) naar een verkoopadvies. Het koersdoel wordt mee verlaagd van 43,00 naar 38,00 euro. Volgens de analisten staat de waardering van Ageas’ Chinese joint venture Taiping Life onder druk. Over de marge van de Belgische levensverzekeringen hebben ze eveneens hun twijfels. Rekening houdend met deze factoren vinden ze de huidige koers te duur. Ook AB InBev (-1,98% tot 59,34 euro) krijgt af te rekenen met een adviesverlaging. Goldman Sachs ruilt hun koopadvies in voor een houdenadvies. Het koersdoel wordt neerwaarts bijgesteld van 97,00 naar 65,00 euro. De analisten van Goldman Sachs zijn negatiever geworden op de hele sector, ook de sectorgenoten van AB InBev werden verlaagd.

Maar er valt ook heel wat goed nieuws te rapen op de Brusselse beurs. Vooral de biotechnamen blinken uit vandaag. Galapagos (+3,86% tot 87,76 euro) is de sterkste stijger van de BEL20 na een persbericht dit weekend. Het bedrijf kondigde een samenwerking aan met het Canadese Fibrocor Therapeutics. De nieuwe alliantie heeft als doel verder onderzoek te voeren naar de longaandoening IPF. Galapagos is momenteel al volop bezig met IPF en heeft met GLPG1690 al een kandidaatmedicijn in de pijplijn zitten. Door de samenwerking vergaart Galapagos extra expertise die hen nu in staat stelt om het huidige klinische programma uit te breiden met de start van een fase 2a-studie. Beleggers reageren positief en duwen het aandeel rond de klok van elf uur bijna 4 procent hoger.

Ook een goede beursdag voor Biocartis (+11,11% tot 11,00 euro). Het bedrijf kwam met een update over 2018 naar buiten. Hieruit blijkt dat de belangrijkste bedrijfsdoelstellingen gehaald werden en hier en daar zelfs overtroffen. Zo kwam de verkoop van de Idylla molecaire diagnoseplatformen veel hoger uit dan verwacht. Er werd gerekend op 300 stuks, maar dit zijn er uiteindelijk 326 geworden. Dankzij de stijgende verkoop van de diagnoseplatformen, steeg ook de verkoop van de patronen. Die zijn nodig voor de werking van de platformen. De verkoop hiervan steeg 87 procent en kwam uit op 133.000 stuks, wat in lijn met de verwachtingen is. Na een moeilijk beursjaar 2018 waarin het aandeel 16,75 procent van zijn waarde verloor, is dit een opsteker voor de beleggers. Het aandeel koerst vandaag ruim 10 procent hoger.

Tot slot maakt ook Mithra (+10,17% tot 25,45 euro) een mooie sprong voorwaarts vandaag. Het Luikse bedrijf meldde vandaag voorbeurs zijn estetrol-onderzoeksprogramma te willen uitbreiden. Mithra heeft al een product op basis van estetrol, Donesta, maar wil het onderzoek met dit hormoon nu uitbreiden naar een extra geneesmiddel, PeriNesta. Dit is een nieuw kandidaatmedicijn voor vrouwen die in de perimenopauze zitten, de eerste fase van de menopauze. Naast een tweede middel op basis van estetrol wil Mithra ook een versnelling hoger schakelen voor het eerste middel. Er zal versneld van start worden gegaan met de laatste klinische testfase voor Donesta. Het gaat deze dure laatste stap voor eigen rekening nemen. In tegenstelling tot eerder, wordt dit nu wel op applaus onthaald. Medio september 2018 liet CEO Fornieri tijdens een interview al eens vallen met het idee te spelen om deze laatste testfase op eigen houtje uit te voeren. Het aandeel werd toen afgestraft wegens te riskant. Vandaag liggen de kaarten iets anders. Nu er een extra toepassing wordt toegevoegd aan het estetrol-onderzoeksprogramma is het risico al fors geslonken. Koppel daar de goede cashpositie aan en de beleggers zien er geen graten meer in. Dit is ook te merken aan de koersreactie vandaag, na goed twee uur handel gaat het aandeel er 10 procent op vooruit.