Biotechspelers duwen BEL20 fors omhoog

Op deze laatste handelsdag van de eerste week van het nieuwe jaar, laat de BEL20 rond het middaguur een mooie plus van anderhalve procent optekenen. Zo goed als alle namen noteren in het groen, enkel Proximus (-0,96%) kan niet uitpakken met een plus. Sterkste stijgers zijn Aperam (+5,90%), Galapagos (+5,12%) en Argenx (+4,28%). De biotechnamen uit de index kunnen beide profiteren van een positief analistenrapport.

De stijgende beurzen van vandaag worden gedreven door enerzijds de niet tegenvallende cijfers over de Chinese dienstensector, in tegenstelling tot de industriecijfers eerder deze week die wel tegenvielen. En anderzijds door het nieuws dat er een delegatie van de Verenigde Staten onderweg is naar China om er maandag en dinsdag te onderhandelen over een eventueel handelsakkoord. Gisteren werden de markten nog gedrukt door de omzetwaarschuwing van Apple. De meeste Europese beurzen gingen er meer dan een procent op achteruit. De BEL20 deed het een stuk beter en eindigde quasi onveranderd, weliswaar nipt lager. Dit komt door het beperkt aantal techaandelen, die de voornaamste klappen kregen gisteren. Vandaag zien we vooral mooie winsten voor de biotechaandelen, waar de BEL20 wel van kan profiteren.

Beurshuis Jefferies heeft Galapagos (+5,12% 83,32 euro) op zijn favorietenlijst voor 2019 geplaatst. Volgens hen zit de meeste waarde van het bedrijf in product filgotinib, een medicijn tegen reuma. Voor de commercialisering van dit product is een partnership gesloten met Gilead, dat zeer goed gepositioneerd is om het maximale uit het product te halen. Hier verwachten de analisten van Jefferies veel van. Ze hebben een koopadvies met bijhorend koersdoel van 120,00 euro. Het aandeel gaat er rond het middaguur ruim 5 procent op vooruit.

Ook die andere biotechspeler Argenx (+4,28% tot 92,50 euro) kan vandaag genieten van positieve woorden. Morgan Stanley is de opvolging van het aandeel gestart met een koopadvies en een koersdoel van 140,00 dollar. De analisten daar zien een sterk tolerantieprofiel voor ARGX-113, een product tegen auto-immuunziektes. Daarnaast laat ander kandidaat-medicijn ARGX-110 solide testresultaten zien en vinden de analisten de pijplijn voldoende veelbelovend. Het aandeel wint deze voormiddag meer dan 4 procent.