BMW verrast met winstwaarschuwing

De grote baas bij BMW, Harald Krueger, waarschuwde afgelopen vrijdag al. Hij voorzag voor de komende maanden geen verbetering van de marktomstandigheden. Bij de presentatie van het jaarrapport deze ochtend greep hij de mogelijkheid aan de winstverwachting voor 2019 ‘significant’ te verlagen.

In analistentermen vertaalt zich dat naar een winstdaling van 12% tot 20% ten opzichte van 2018. Bovendien stelde BMW nadrukkelijk dat het huidige winstvooruitzicht onder druk komt bij verslechtering van de wereldeconomie of escalatie van handelsconflicten. De koers van BMW daalde gisteren 4,9% na de winstwaarschuwing.     

De operationele winstmarge in de autodivisie zal uitkomen tussen de 6% tot 8% in 2019, stelde het autoconcern. BMW wil echter terug naar een margeniveau van 8% tot 10%. Eerst was het doel om binnen een periode van twee jaar terug te keren naar dit niveau. Nu geeft BMW aan geen zicht te hebben op wanneer die doelstelling wordt behaald. BMW gaat er nog steeds van uit dat het aantal verkochte auto’s dit jaar licht zal toenemen ten opzichte van 2018. In de eerste twee maanden van het jaar zijn die verkopen vooralsnog met 2 procentpunt gedaald! De verkoopdoelstelling vinden wij daarom nog steeds ambitieus. Om het tij te keren, gaat BMW fors besparen op kosten, maar liefst € 12 miljard. 

BMW staat bloot aan meer grote externe onzekerheden

Door de mindere economische groei in China daalden de totale autoverkopen in januari-februari met 14,9% (jaar-op-jaar). Marktkenners verwachten dat die ommekeer in de verkopen nog even op zich laat wachten, ondanks de stimulering.

Een grote dreiging is dat Trump zich nog uitspreekt over het advies van het ministerie van handel van medio februari. Daarbij is antwoord gegeven of de VS de import van Europese auto’s moet zien als een bedreiging voor de nationale veiligheid en daardoor mogelijk importheffingen zal invoeren. Voor half mei zal Trump een uitspraak doen. De huidige gesprekken tussen de VS en de EU over handel verlopen ronduit stroef. Een importheffing op Europese auto's is flink negatief voor BMW en andere Europese autobouwers.

Koffiedik kijken

Het blijft in hoge mate koffiedik kijken voor BMW vanwege de vele externe factoren. Wij prijzen de wijze waarop BMW de verminderde marktomstandigheden aanpakt en vinden de autobouwer operationeel erg sterk presteren. Wij hebben een positieve opinie op het aandeel met daarbij de focus op de langere termijn. Het aandeel van BMW is fundamenteel sterk en met een koerswinstverhouding van 7,0 voor 2019 niet duur gewaardeerd.

Op kortere termijn zijn we afwachtend. De ‘waarschuwende’ woorden van topman Krueger maken ons alerter. BMW zit zelf minder aan het stuur door allerlei externe factoren. Beleggers zullen afwachtend blijven de komende tijd en pas richting kiezen als bovengenoemde onzekerheden van tafel zijn.