Bod op Wessanen is zeer aantrekkelijk uitstapmoment

Wessanen heeft een overnamebod van de investeerders PAI en Charles Jobson ontvangen. Dat maakte de producent van biologische voedingsmiddelen donderdag bekend. Het investeringsconsortium is bereid om € 11,50 per aandeel neer te leggen voor de uitstaande aandelen Wessanen. Dat is bijna 16% meer dan de slotkoers van donderdag 14 maart. Daarmee waarderen PAI en Jobson Wessanen op een ondernemingswaarde van 13,3 maal de bruto operationele winst (EBITDA). Wessanen en het consortium gaan nu verder in onderhandeling over de voorwaarden van het bod.

Wessanen kan moeilijk opboksen tegen concurrentie

De overnamepremie voor Wessanen van 16% is vrij beperkt. Toch zien wij dit als een mooi moment voor beleggers om de aandelen Wessanen van de hand te doen. Wij vinden Wessanen slecht gepositioneerd voor toenemende concurrentie van grote voedingsmiddelenproducenten en huismerken van supermarkten. In vergelijking met de concurrentie mist Wessanen bovendien schaalvoordelen, waardoor het lastig concurreren is en dat vertaalt zich een naar lagere autonome omzetgroei. Dat is ook weerspiegeld in de relatief lage overnamepremie.

Beleggers lijken te hopen op een hoger bod. Het aandeel steeg vrijdagochtend naar € 11,90. De kans dat een andere partij een overnamebod doet is echter klein, omdat Jobson 25,7% van de aandelen in handen heeft. Wij zien het bod op Wessanen dan ook als een zeer aantrekkelijk uitstapmoment en hanteren een negatieve opinie op het aandeel.

Emile Broesterhuizen is specialist aandelen.