Booking Holdings schetst pover vooruitzicht

Verwachte groei aantal geboekte overnachtingen in het derde kwartaal stelt teleur.

Booking Holdings (-5,0%), bekend van de website BookIng.com, stelde flink teleur met de lagere verwachtingen voor het derde kwartaal. Die lagere verwachtingen waren verrassend omdat analisten juist hadden gerekend op een hervatting van omzet- en winstgroei dit kwartaal vanwege de gedane investeringen de afgelopen tijd. De tweede kwartaalresultaten waren gemengd te noemen waarbij wel de getoonde winst per aandeel van $ 20,67 veel hoger was dan de verwachte $ 17,34.

Afzwakkende groei? 

De groei van het aantal overnachtingen zal blijven steken op 6% tot 9% in het derde kwartaal, aldus Booking. Analisten hadden een groeivoet voorzien van 13%. De winst per aandeel komt daarbij uit tussen de $ 36,70 en $ 37,70 en dat was ook onder de gemiddelde analistentaxatie van $ 39,80. Booking stelt dat het abnormale warme weer in Europa en het wereldkampioenschap voetbal een negatieve impact hebben op de omzet in het tweede en derde kwartaal.

Geen stress

Het is bijna gewoonte dat Booking zich conservatief opstelt bij de vooruitzichten. Om vervolgens weer positief uit de hoek te komen. De CEO Glenn Fogel die tilt er allemaal niet zo zwaar aan. We zitten op het juiste spoor en hebben de goede mix van groei en winst te pakken, zegt hij.

En dat brengt ons bij een opvallend detail bij de tweede kwartaalcijfers: de lagere advertentiekosten. Hierdoor schoot de brutomarge flink omhoog ging tot 37,1% (verwacht: 33,2%). Het bedrijf is blijkbaar selectiever geworden met marketinguitgaven en richt zich meer op winstgevende groei. Meer kapitaalsdiscipline vinden wij een prima ontwikkeling bij dit bedrijf.

De beleggingscasus bij BookIng staat stevig overeind. Het management heeft meer focus voor kostenbeheersing en selectieve groei. Daarnaast houden wij vertrouwen in de uitgestippelde strategie. Door meer aandacht te hebben voor de opkomende markten (China) en de strategie - met het werken met verschillende distributiekanalen -  kan Booking zijn mondiale netwerk verstevigen en sterk groeien in de toekomst.

Het is vervelend dat zich bij de laatste kwartaalupdates van Booking steeds een stevige, negatieve koersreactie voordoet door de conservatieve houding van het bedrijf. Dat moeten we voor lief nemen. Die momenten van koerszwakte leveren juist ook weer een fraai instapmoment op. Wij hebben een neutrale opinie met een koersdoel van $ 2.300.