Boskalis verkoopt belang in joint venture havensleepdiensten

Het 50%-belang in het samenwerkingsverband in de havensleepdienstverlening tussen Smit en SAAM doet Boskalis van de hand voor $ 201 miljoen. Dat meldde Boskalis (eigenaar van Smit) maandagochtend weten.

SAAM Smit is actief in havensleepdiensten in onder andere Brazilië, Panama, Mexico en Canada. De $ 200 miljoen die Boskalis ontvangt is volgens ons meer dan het prijskaartje dat beleggers aan de joint venture geven. Wat dat betreft een positieve ontwikkeling dus.

Afschrijving

Tegelijkertijd komt Boskalis ook met een bericht dat het $ 110 miljoen afschrijft op de totale waarde van alle joint ventures van havensleepdiensten. Naast SAAM Smit zijn dit Lamnalco Marine, Ocean Marine Egypt, Keppel Smit, Kotug Smit en Maju Marine. Omdat dit een afschrijving is, heeft dit geen effect op de cashpositie van Boskalis.

Boskalis kan volgens ons wel wat extra cash gebruiken op de balans. Daarom is onze algehele afdronk over het nieuws positief. We kijken uit naar de publicatie van de jaarresultaten op 7 maart. We verwachten dan meer duidelijkheid van het management over wat het van plan is te doen met de opbrengsten. Voorlopig blijven wij bij onze neutrale opinie op het aandeel.