Opluchting bij Bpost - Degelijk KBC

Twee uur na het luiden van de openingsbel gaat de BEL20 licht in de plus. De index wint 0,19% en noteert nu op 3.870,88 punten. Bpost (+8,07%) steekt er na publicatie van degelijke kwartaalcijfers met kop en schouders bovenuit. Ook KBC (+1,13%), dat eveneens met cijfers naar buiten kwam, staat in de plus. Onderaan is Proximus (-1,99%) de drager van de rode lantaarn. Op de brede markt waren er ook cijfers voor Euronav.

Bpost (+8,07% tot 14,47 euro) kwam woensdagavond nabeurs met cijfers die in de smaak vielen bij beleggers. Zo kwam het bruto bedrijfsresultaat (EBITDA) van de post- en pakketbezorger uit op € 140,4 miljoen waar het analistengilde uitging van € 138,0 miljoen. Het concern presteerde boven verwachting, al zat de EBITDA een jaar eerder nog op € 159 miljoen. Maar deze daling was ingecalculeerd. Bovendien worden de doelstellingen voor 2018 door het management herhaald en het dividend van € 1,31 per aandeel blijft behouden. En dit geeft opluchting bij de belegger, die werd de afgelopen tijd continu getrakteerd op tegenvallers.

Opvallend in de tweedekwartaalcijfers is dat het omzetaandeel van pakketbezorging groter is dan dat van traditionele postbezorging. Dit is de eerste keer sinds de oprichting van het bedrijf. Zo integreerde het concern succesvol met het Amerikaanse Radial en zag het in zijn thuismarkt de pakketgroei met +27% (jaar-op-jaar) aantrekken. Dit zijn dan ook de belangrijkste aanjagers van groei voor de komende tijd. Voor het tweede halfjaar wordt verwacht dat de pakketgroei in eigen land gaat versnellen. De postbezorging is echter een heel ander verhaal. Hier kampt het concern met dalende volumes. Deze liggen nu 5% lager dan de vergelijkbare omzetgroei een jaar eerder. En deze trend zal zich alleen maar doorzetten. Het management van Bpost verwacht voor 2018 nog steeds op een bruto bedrijfsresultaat (EBITDA) wat aan de onderkant van de eerder afgegeven range (€ 560 - € 600 miljoen) zal uitkomen.

Deze ochtend publiceerde ook KBC (+1,13% tot 64,68 euro) voorbeurs kwartaalresultaten. De resultaten waren oerdegelijk. De winst voor belastingen werd nadelig beïnvloed door een aantal incidentele kostenposten waardoor het resultaat in lijn met de marktverwachting was. Zonder deze incidenten was de winst voor belastingen 4% hoger geweest. De kredietverlening bij KBC groeide sterk met 3% op kwartaalbasis, minder vergaat het de netto-rentemarge die daalde 0,01% tot 2,00%. Het Belgische hypothekenbedrijf ondervindt op dit vlak een terugval. De lage rente-omgeving blijft druk op de rentemarge geven. De grote smaakmaker was de veel beter dan verwachte opbrengst uit de verzekeringstak (+17%). Weliswaar een kleine divisie maar die bracht € 30 miljoen meer in het laatje waarbij vooral de leven-activiteiten het erg goed deden.

Op het kapitaalsvlak gaat het KBC voor de wind. De verkoop van een portefeuille slechtlopende leningen in Ierland en het VK, groot € 1,9 miljard, wordt verkocht aan Goldman Sachs. Dit gaat een nettowinst opleveren van circa € 14 miljoen en zal de kapitaalratio CET1 verbeteren met 0,07 procentpunt. Die ratio ligt al op een comfortabel niveau van 15,8%. Dat biedt ruimte voor extra kapitaalteruggave richting de aandeelhouders. Voor 2020 voorzien analisten dat er € 5 miljard aan overtollig kapitaal aanwezig is binnen de bank, lees boven de kapitaalratio CET1 van 14%. Dividend en kapitaalteruggave, daar is de beleggingscasus van KBC sterk op gestoeld. Gelukkig levert KBC daarop. Het dividendrendement ligt rond een fraaie 5% en is goed geborgd. Daarnaast blinkt KBC uit vanwege de goede operationele gang van zaken. Wij zijn positief over dit aandeel. Zeker binnen het Europese bankenlandschap een van de betere spelers.

Op de brede markt maakte ook Euronav (+1,64% tot 7,45 euro) vandaag cijfers bekend. De scheepvaartgroep laat in het tweede kwartaal nog altijd een verlies optekenen, maar de resultaten waren beter dan verwacht. De omzet kwam uit op 104,6 miljoen dollar, dit is een flink pak hoger dan de analistenconsensus van 73,3 miljoen dollar. Maar dit resulteerde wel in een nettoverlies van 12,50 miljoen dollar, wat al minder is dan de 39 miljoen dollar verlies uit het eerste kwartaal. Niet dat het operationeel nu zoveel beter gaat, dit is vooral te danken de boekhoudmeerwaarde van 36 miljoen dollar die geboekt werd na de fusie met Gener8. Euronav blijft met operationele verliezen zitten omwille van overcapaciteit, maar het management ziet wel verbetering in de markt op middellange termijn. Ondanks het verlies waren de cijfers beter dan verwacht. Beleggers belonen het aandeel dan ook met een plus van ruim anderhalve procent.