Bpost onderuit na teleurstellende cijfers

Anderhalf uur na het luiden van de openingsbel gaat de BEL20 er een halve procent op vooruit en noteert nu op 3.579,16 punten. Sterkste stijgers zijn Ageas (+1,61%), KBC (+1,39%) en Sofina (+1,23%). Onderaan is Bpost (-8,31%) afgetekend de rode lantaarn na publicatie van teleurstellende kwartaalcijfers. Op de brede markt opende ook Solvay de boeken.

Bpost (-8,31% tot 12,03 euro) kwam deze week al niet positief in de media omwille van een hele resem stakingen, en nu moet het op de koop toe nog eens tegenvallende cijfers rapporteren. De postbezorger zag de omzet wel nog 35 procent toenemen en zo uitkomen op 874 miljoen euro, meer dan de verwachtte 858 miljoen euro. Deze stijging is te danken aan enkele overnames en een sterke groei van binnenlandse pakjes terwijl het klassieke briefverkeer redelijk stabiel bleef. Maar daar houdt het goede nieuwe op. De brutobedrijfswinst (EBITDA) zakte maar liefst 28 procent tot 78,9 miljoen euro terwijl de analistenconsensus hier op 112 miljoen euro lag. Dit is vooral te wijten aan de overname van het Amerikaanse Radial. Deze overname zorgde ervoor dat de omzet omhoog ging, maar Radial is nog steeds verlieslatend en dit drukt op de winsten. Er zijn ook oplopende kosten in het binnenland, vooral in het pakjessegment waar vooral de transportkosten hoog oplopen. Ondanks de duidelijk teleurstellende cijfers wordt de prognose voor heel 2018 wel herhaald. Er wordt nog steeds een EBITDA van 560 à 600 miljoen euro verwacht. Al zal dit eerder aan de onderkant van de vork zijn. Beleggers duwen Bpost in het rood, het aandeel verliest na anderhalf uur ruim 8 procent.

Ook Solvay (-0,79% tot 100,60 euro) kwam vandaag met kwartaalresultaten naar buiten. De chemiegroep zag de omzet in het derde kwartaal toenemen met 5,2 procent tot 2,59 miljard euro. Dit is meer dan de 2,53 miljard euro die het analistenkorps verwachtte. De EBITDA kwam uit op 574 miljoen euro, ook iets beter dan de 569 miljoen euro die verwacht werd. Degelijke resultaten dus. Toch werd de jaarprognose voor 2018 wat bijgesteld. Of eerder gespecifieerd. Er werd een EBITDA-groei van 5 à 7 procent verwacht over heel 2018, dit is nu bijgesteld naar 5 à 6 procent. Het aandeel verliest hierdoor wel een kleine procent na anderhalf uur handel.