Bpost vijfde lager na nieuwe waarschuwing

Rond de klok van elf uur levert de BEL20 een procent in. Dit is voornamelijk te wijten aan de diepe duik die Bpost maakt. De postbezorger verliest een vijfde van zijn waarde na een waarschuwing. Ook Aperam (-3,42%) en Umicore (-2,90%) gaan vandaag in het rood. Aan de andere kant van spectrum is Colruyt (+1,13%) de sterkste stijger.

Opnieuw een tegenvallende dag vandaag voor beleggers in Bpost (-20,21% tot 9,04 euro). De postbezorger kwam gisterenavond andermaal met een waarschuwing naar buiten. Het deed dit tijdens de aankondiging van het interimdividend, dat stabiel blijft op 1,06 euro per aandeel. Grond van de waarschuwing zijn de extra arbeids-en reorganisatiekosten. Na de recente stakingen, omwille van het tekort aan personeel en de slechte werkomstandigheden, gingen de directie en de bonden aan tafel zitten om een nieuwe cao te onderhandelen. Er ligt nu een voorstel klaar dat ter goedkeuring bij de bonden ligt. Zonder dat er al te veel details bekend zijn, geeft de directie wel al te kennen dat dit een impact zal hebben op de resultaten van 2019. De hogere arbeidskosten en de noodzaak om het distributiemodel versneld aan te passen zullen wegen op de winstgevendheid.

Analist Devos van KBC Securities reageert ontsteld en pakt uit met de niet mis te verstane titel: “Throwing in the towel’. Hij verlaagt het advies van accumuleren naar houden, het koersdoel blijft voorlopig ongewijzigd op 17,50 euro maar is in beraad. Devos vindt het opmerkelijk dat Bpost zijn dividend ongewijzigd laat terwijl de kosten volgend jaar zullen stijgen. Hij gaat uit van een bijkomende kost van 70 miljoen euro bovenop de eerder gecommuniceerde prognoses. Hij ziet niet in hoe het bedrijf de meerjarige doelstelling van een genormaliseerde EBITDA in de vork van 390 tot 440 miljoen euro kan halen. Voor 2019 en 2020 is het volgens Devos al onmogelijk. Ook bij beurshuis Jefferies zijn ze niet enthousiast. Volgens analist Kerstens zal de analistenconsensus voor 2019 neerwaarts bijgesteld moeten worden. Hij schat de kosten 75 miljoen euro hoger in en verlaagt de totale verwachting met 19 procent. Bij Berenberg stellen ze zich de vraag of het dividend na dit jaar nog wel houdbaar is. Ze vrezen dat er serieuze toegevingen aan de vakbond zijn gebeurd om nieuwe stakingen te vermijden.