Broadcom deelt dreun uit aan chipsector

 

In het kort:

  • Kwartaalwinst hoger dan verwacht dankzij sterke winstgevendheid
  • Handelsspanningen drukken op vraag naar halfgeleiders
  • Operationeel blijft Broadcom sterk presteren

Chipproducent Broadcom rapporteerde over het tweede kwartaal een tegenvallende omzet van $ 5,52 miljard met een hoger dan verwachte geschoonde netto winst van $ 5,21 per aandeel. Donderdagavond nabeurs kwam de onderneming met haar resultaten over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar naar buiten (periode februari tot en met april).

Analisten rekenden voor Broadcom gemiddeld op $ 5,15 winst per aandeel bij een omzet van $ 5,67 miljard. De resultaten werden echter volledig overschaduwd door de verwachtingen van het management voor de rest van het jaar. Die vielen sterk tegen.

 

Tweede kwartaal niet slecht

Broadcom’s omzet in het tweede kwartaal viel tegen door een afnemende vraag naar componenten voor harde schijven en minder vraag naar iPhones. Deze twee ontwikkelingen verrassen ons niet. Sterke groei van de omzet uit chips voor netwerkapparatuur compenseerde gedeeltelijk voor deze tegenvallers. Hierbij profiteerde Broadcom van een toenemende vraag naar cloudopslag door datacenters.

Ondanks dat de omzet tegenviel kunnen we tevreden zijn met de prestaties van Broadcom in het tweede kwartaal. Dat de winst per aandeel uiteindelijk hoger uitviel dan verwacht, was grotendeels te danken aan een veel hogere winstmarges. Dat is positief. De geschoonde brutomarge was met 72,0% 140 basispunten hoger dan  de verwachting. Daarbovenop zorgde een goede kostenbeheersing voor een operationele marge van 53,4% die 170 basispunten boven de analistenconsensus lag.

 

Handelsspanningen zetten rem op herstel

De grote tegenvaller voor beleggers zat in de verwachtingen van Broadcom voor de rest van het jaar. Eerder ging het management van de chipfabrikant uit van een sterk herstel  in de tweede helft van het jaar, maar het ziet zich nu genoodzaakt deze verwachtingen in te slikken. Broadcom gaat nu uit van een vergelijkbare omzetontwikkeling als in de eerste twee kwartalen. De omzetverwachting voor het boekjaar 2019 – dat in oktober eindigt – gaat van $ 24,5 miljard terug naar $ 22,5 miljard.

De lagere verwachtingen voor de rest van het jaar zijn het gevolg van de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten. Broadcom-klant Huawei is door de Trump-regering op een zwarte lijst geplaatst. Van de omzet van Broadcom komt 50% van Chinese afnemers. Veel van die afnemers teren vanwege de handelsspanningen meer in op hun voorraden, in plaats van nieuwe producten te bestellen. Daarmee vormt de handelsvete voor Broadcom een groot risico.

 

Operationeel blijft Broadcom op de rit

Het is echter niet volledig kommer en kwel bij Broadcom. Dankzij een betere productmix voorziet het management een hogere operationele marge van 52,5%. Eerder was dit 51%. Dat is te danken aan de aantrekkende vraag naar producten voor datacenters en netwerken. Los van de macro-economische omgeving presteert Broadcom operationeel sterk. Dit ondersteunt onze visie op de chipsector dat beleggers door de huidige grillige economische ontwikkelingen heen moeten kijken.

Onze omzetverwachtingen voor Broadcom voor 2019 waren in lijn met de verwachtingen van het management van de onderneming. Hoewel de verwachtingen van het management wel erg conservatief lijken, zullen we onze schattingen dan ook aanpassen. Aangezien beleggers het aandeel nabeurs met een koersdaling van 8,5% al afstraften, zal de impact op onze neutrale opinie naar verwachting beperkt zijn.

Echter, wij zullen onze vooruitzichten voor onze chipsector herzien omdat Broadcom geldt als een belangrijke maatstaf voor de sector. Hierbij moeten we mogelijk uitgaan van een later herstel voor de markt van geheugenchips dan eerder was voorzien. Dat vergt mogelijk extra geduld van beleggers.

 

Lees ook ons opinierapport over Broadcom.

 

Emile Broesterhuizen is specialist aandelen.