Brusselse beurs procent hoger

Twee uur na het luiden van de openingsbel staat de BEL20 een kleine procent hoger op 3.529,33 punten. Telenet (+3,89%) neemt de kop in de sterindex, gevolgd door Umicore (+2,58%) en UCB (+2,02%). Van het beperkt lijstje dalers (2/20) is Cofinimmo (-0,34%) met een beperkt verlies de drager van de rode lantaarn. Op de brede markt heeft Mithra een nieuwe deal gesloten voor product Myring en surfen Bekaert en Melexis mee na positief nieuws uit de autosector.

Een mooie beursdag vandaag. Zowat alle Europese beurzen laten mooie stijgingen optekenen, op de Brusselse beurs resulteert dit in een winst van bijna een procent voor de BEL20. Dit positieve sentiment is te danken aan optimisme over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de hoop op een eventueel akkoord bij het Amerikaanse overheidsapparaat waardoor een nieuwe shutdown zou vermeden worden. Daarnaast kwam de Franse bandengigant Michelin met degelijke cijfers naar buiten, en nog belangrijker een positieve outlook voor het komende jaar. Dit is hoopgevend voor de noodlijdende autosector.

Op de Brusselse beurs profiteren Melexis (+4,72% tot 57,65 euro) en Bekaert (2,40% tot 23,02 euro) van deze boost in de autosector. Beide zijn nauw verbonden aan deze sector en dit positieve nieuws is dus zeer welkom na het moeilijke jaar 2018. Bekaert is zelfs rechtstreeks verbonden met Michelin want het levert staalkoord om de banden te versterken. Positieve resultaten voor Michelin beïnvloedt dus ook de koers van Bekaert in positieve zin. Al mogen we niet te hard van stapel lopen. Zo verwachten de analisten van KBC Seurities bijvoorbeeld slechts een beperkte omzetgroei in 2019 voor Bekaert.  

Tot slot heeft Mithra (+1,92% tot 26,60 euro) een nieuwe distributieovereenkomst gesloten met het in de Verenigde Arabische Emiraten gelegen ITROM Pharma. Het gaat over product Myring (een vaginale contraceptiering) dat gecommercialiseerd zal worden in het Midden-Oosten. Mithra had al een deal lopen met deze partner voor de hormonenbehandeling Tibelia en de anticonceptiepil Daphne. Nu komt Myring erbij in deze package deal die een waarde van 14 miljoen euro heeft. Mithra blijft verantwoordelijk voor de productie. Het aandeel klimt vandaag net geen twee procent hoger.

.