Brusselse beurs zet rode lijn verder

Na goed twee uur handel levert de BEL20 meer dan 2 procent in. De index zakt onder de 3.400-puntenlijn en komt uit op 3.365,84 punten. Alle Europese beurzen laten rode koersen zien, en daarbovenop drukt Bpost (-9,55%), dat ex-coupon noteert, op de Brusselse sterindex. Andere stevige dalers zijn Galapagos (-4,42%), Umicore (-4,25%) en Solvay (-4,13%).

Opnieuw geen al te beste beursdag vandaag. Na de zorgen over de afvlakkende Amerikaanse yieldcurve komt nu toch weer de spanning tussen de VS en China de kop op steken. Deze ochtend raakte bekend dat de VS de CFO van het Chinese Huawei heeft opgepakt. De aanhouding gebeurde nota bene terwijl Trump lekker zat te tafelen met Xi Jinping om de handelsoorlog een tijdelijke halt toe roepen. De dame in kwestie zou de Amerikaanse sancties tegen Iran geschonden hebben. Dit is dus geen goed nieuws voor de ‘wapenstilstand’ die dit weekend beklonken werd. Opnieuw reden voor onrust op de financiële markten met wereldwijde rode beurzen tot gevolg.

Gisteren maakten we al melding van de beleggersdag van Telenet (-2,66% tot 40,94 euro) die in Londen werd georganiseerd. Deze is ondertussen achter de rug, de voornaamste bevindingen leest u hier.

Nyrstar (-7,48% tot 0,68 euro) heeft deze ochtend een persbericht de wereld ingestuurd met de melding dat de kredietlijn met grootaandeelhouder Trafigura rond is. De overeenkomst werd eerder al bekend gemaakt, maar vandaag is ze dus gefinaliseerd. Aanvankelijk ging het aandeel na dit nieuws 3 procent omhoog. Maar nadien schreef analist Hoste van KBC Securities het aandeel weer onderuit zodat er momenteel een min van ruim 7 procent op de borden staat. Hoste halveert zijn koersdoel van 1,00 naar 0,50 euro bij een ongewijzigd verkoopadvies. Hij ziet als enige mogelijke oplossing voor de immense schuldenberg een schuldherschikking waarbij de schuldeisers een deel van de schuld omzetten in nieuwe aandelen. Hierdoor zal er veel verwatering ontstaan voor de huidige aandeelhouders.