Celyad onderuit op vlakke Brusselse beurs

In het kort:

  • BEL20 quasi onveranderd (+0,06%)
  • ING hoger na koersdoelverhoging
  • Celyad onderuit na teleurstellende klinische update

Op deze eerste handelsdag van de nieuwe week laat de BEL20 een kleine plus optekenen. Rond de klok van half twaalf wint de index een bescheiden 0,06 procent tot 3.465,78 punten. Het blijft hiermee rond het slot van vrijdag circuleren toen de Brusselse sterindex 0,81 procent moest prijsgeven. Het was de derde opeenvolgende dag die lager werd gesloten. Deze reeks volgde evenwel op een reeks van drie opeenvolgende positieve dagen. Oorzaak van deze slechte reeks is te zoeken bij de negatieve politieke en macro-economische gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de stijging van de olieprijzen na de aanvallen op twee olietankers.

Vandaag valt er niet veel richtinggevend nieuws te bespeuren in de Brusselse sterindex. Het is vooral afwachten op het rentebesluit van de Fed later deze week (woensdag). Onderliggend is ING (+1,45%) de sterkste stijger in de BEL20, gevolgd door Proximus (+1,03%) en Ageas (+0,82%). Onderaan is Galapagos (-1,20%) de drager van de rode lantaarn.

 

Koersdoelverhoging voor ING

Koploper vandaag in de BEL20 is ING (+1,45% tot 9,96 euro). Het aandeel van de bank wordt geruggesteund door een koersdoelverhoging door Jefferies. Het beurshuis trekt het koersdoel op van 14,50 naar 15,00 euro en bevestigt het huidige koopadvies. Wij blijven echter iets terughoudender en houden er een neutraal advies met bijhorend koersdoel van 12,20 euro op na.

Jefferies-analist Le Gouvello Du Timat verlaagt wel de winstverwachting voor dit jaar, maar die van 2020 en 2021 worden net opwaarts bijgesteld. Volgens hem duurt de overgangsperiode waarin de bank zich bevindt langer dan verwacht, vandaar de verlaagde winstverwachting voor dit jaar. Maar nadien ziet hij voldoende groeipotentieel. 

 

Celyad onderuit na teleurstellende klinische update

Op de brede markt geen al te beste dag voor beleggers in het aandeel Celyad (-20,12% tot 13,42 euro). Het aandeel gaat stevig onderuit na bekendmaking van de klinische update voor de autologe CYAD-01 fase 1-studies, genaamd THINK en DEPLETHINK. Het betreft studies voor een kandidaatmedicijn tegen acute myeloïde leukemie.

Bij de THINK-studie werd bij slechts vier van de dertien patiënten een objectieve respons waargenomen. Slechts bij één van deze vier patiënten was de respons duurzaam gedurende 90 dagen. Hoewel er wel degelijk een effect op beenmergontploffingen werd waargenomen, vertoonden slechts twee patiënten een stabiele ziekte na drie maanden terwijl er wel anti-leukemische activiteit werd waargenomen bij zes patiënten.

Bij de DEPLETHINK-studie werden zes patiënten getest met een enkele dosis van 100 miljoen cellen per infusie na chemo. Er werd slechts bij twee van de vijf patiënten een stabilisatie van de ziekte waargenomen.

De uitkomst van deze studies was duidelijk minder goed dan verwacht. Beleggers straffen het aandeel hiervoor af en duwen het twintig procent lager. Het analistenduo Cauwenberghs-Van Steenhuyse van KBC Securities blijft wel geloven in het bedrijf. Zij bevestigen hun koopadvies met koersdoel 33,00 euro.