CEO Total niet bang voor productietekort

Op een oliemarktconferentie in Londen schetste CEO Patrick Pouyanne van Total dinsdag zijn verwachtingen van de oliemarkt. Volgens hem is er geen sprake van een productietekort.

En dat is een opvallende uitspraak, omdat de baas van het Internationaal Energie Agentschap, Fatih Birol, op dezelfde conferentie juist waarschuwde voor een tekort en dat de oliemarkt een ‘rode zone’ betreedt. Volgens Pouyanne is de hoge olieprijs van nu een gevolg van angst door geopolitieke spanningen, aangejaagd door Twitterberichten van Trump. Saoedi-Arabië, de VAE en Rusland zijn nog altijd in staat om de vraag op te vangen volgens de CEO van de Franse oliegigant. Ondanks een daling van de Iraanse olieproductie door Amerikaanse sancties. Bovendien lopen voorraden volgens hem op.

Lage productiekosten bij hoge olieprijs

Pouyanne verwacht niet dat de olieprijzen snel terug zullen vallen, door het achterblijven van investeringen door producenten sinds 2014. Total zelf staat op het punt om groen licht te geven voor een groot aantal projecten, waaronder uitbreiding van de productie in Qatar. De productiekosten zijn volgens de CEO erg laag door een overaanbod van oliedienstverleners. Voorlopig ziet hij die kosten ook niet oplopen.

Met de hoge olieprijs en lage productiekosten zijn olieproducenten die voldoende investeren in productie het best gepositioneerd in het realiseren van sterke kasstromen. Binnen de sector vinden wij daarom Total en ExxonMobil het meest aantrekkelijk. Op beide aandelen hebben wij een positieve opinie.