Chinese aandelen aantrekkelijk gewaardeerd

De angst bij Chinese aandelenbeleggers zat er goed in. Maar nu berichtgeving wijst op stabilisatie van de economische groei zien we op de beurs voorzichtig meer kopers opdagen. De grote onzekerheid is en blijft het handelsdispuut tussen de Verenigde Staten en China.   

De Chinese economie lijkt uit te bodemen. Het inkoopmanagersindexcijfer voor de dienstensector van het onafhankelijke onderzoeksbureau Caixin sprong onverwachts omhoog tot 53,8 indexpunten. Dat is het hoogste punt in vijf maanden en inkoopmanagers hebben kennelijk meer vertrouwen in de economie gekregen. Analisten verwachtten een stand van slechts 50,7.

Hoop voor toekomst

Ook de toekomst geeft meer hoop. De instroom van nieuwe orders boekte de grootste vooruitgang sinds juni, de werkgelegenheid in de dienstensector steeg voor de tweede maand op rij. Wij denken dat de inkomstenbelastingverlaging voor burgers, ingegaan per 1 oktober, al een steentje bijdraagt aan dit betere cijfer.

Eerder deze week zagen we dat het vergelijkbare inkoopmanagersindexcijfer voor de industrie voor november eveneens stabiliseerde. Daarbij trokken de nieuwe orders licht aan. De verkoopprijzen van producten daalden voor het eerste sinds 1,5 jaar wat een felle concurrentiestrijd indiceert.

Het is nog te vroeg om te juichen want de Chinese economie blijft zwakjes op diverse fronten. Maar signalen van een serieuze verslechtering - mede door de handelsoorlog met de VS - zijn niet meer terug te zien. Langzamerhand ondersteunt fiscale en monetaire stimulering door de Chinese beleidsmakers de economie. Die trend voedt onze stelling dat de Chinese groei in 2019 slechts marginaal lager zal zijn de 6,5% in 2018. De swingfactor in dit verhaal blijft uiteraard de handelsvete met de VS. Een totale handelsoorlog kan mogelijk 0,7 procentpunt aan groei op jaarbasis kosten.

Chinese aandelen aantrekkelijk gewaardeerd

In het verlengde van het hogere vertrouwen van inkoopmanagers in de Chinese diensten- en industriesector lijken Chinese aandelenmarkten meer tot rust te komen. Ze zetten een voorzichtig herstel in. Over de afgelopen maand was er zelfs een totaalrendement van 4,9%. De vrees voor een sterk economische neergang ebt weg nu de stimuleringsmaatregelen van de overheid aanslaan. Dat lokt weer vraag naar aandelen uit. Met een koerswinstverhouding van 10,8 maal de winst per aandeel is de MSCI China index aantrekkelijk gewaardeerd.