Chipindustrie nog altijd niet uit zijn dip

Uitdagende marktomstandigheden, wij geven voorkeur aan Qualcomm en Besi.

Het blijft stormen in de chipindustrie. Gisteren kwam Goldman Sachs met een negatieve aanbeveling voor chipmakers en toeleveranciers. Slecht nieuws voor de koersen. Een update van onze visie.

De prijzen van chips komen volgend jaar mogelijk nog verder onder druk te staan. Ook houdt het aanbodoverschot aan. Vooral bij geheugenchips (NAND en DRAM) is er sprake van een productieoverschot. Dit gaven de marktvorsers van Goldman Sachs in hun sectorrapport aan.

Wij delen deze mening. Het aanzwellende negatieve sentiment in de chipsector en de spanningen rond het handelsconflict tussen de VS en China hangen als het zwaard van Damocles boven de sector.

Onderliggend zijn wij nog altijd positief over de wereldwijde digitale transformatie, die zorgt voor een aanhoudende vraag naar chips in bijvoorbeeld (zelfrijdende) auto’s en industriële toepassingen. Wel wijzen we ook hier op de forse waardering. Een aantal chipmakers gaf een winstwaarschuwing voor 2018 af en werd hier dan ook hard voor afgestraft. Twijfels binnen de sector zijn reden voor ons om voorzichtiger te worden over de beleggingscasus van de chipsector. Daar kan weleens meer volatiliteit ontstaan. Hier is selectiviteit op waardering noodzakelijk in onze ogen.

Voorkeur voor sterke spelers

Onze voorkeur gaat uit naar Qualcomm (neutraal). Het concern beschikt over een sterke patentenportefeuille, goed voor een jarenlange inkomstenstroom. Ook het aandeel Besi (positief) vinden we een sterke speler in een cyclische markt. Door de technologische leiderschapspositie kan de omzet op termijn stevig groeien, al heeft het aandeel een cyclisch karakter. Daarnaast vinden wij beide aandelen op basis van waardering aantrekkelijk.