CVS Health op schema met integratie Aetna

CEO Larry Merlo van CVS Health praatte dinsdag beleggers en analisten bij op de JPMorgan Healthcare Conference. Dit evenement wordt wereldwijd gezien als een van de belangrijkste conferenties voor beursgenoteerde ondernemingen in de gezondheidszorgsector. Tijdens de presentatie ging Merlo in op de verwachtingen voor 2019.

Beleggingscasus intact

Naast dat de CEO op verschillende vlakken en in verschillende segmenten sterke groei verwacht, liet hij weten dat de integratie van de overgenomen zorgverzekeraar Aetna op schema ligt. En dat vonden wij de belangrijkste boodschap. De afgelopen weken is de aandelenkoers van CVS namelijk gedaald, omdat een Amerikaanse rechter (Richard Leon) nog eens kritisch kijkt naar de overname. Dit terwijl de overname al is goedgekeurd door de verschillende toezichthouders. Leon vond dat de partijen de noodzakelijke goedkeuring van de rechterlijke macht te veel als een formaliteit zagen.

Volgens Merlo zorgt de rechtszaak niet voor vertraging van de integratie van Aetna. De synergievoordelen uit de overname zullen bovendien vanaf het tweede jaar nog steeds meer dan $ 750 miljoen bedragen. Dit betekent volgens ons dat de beleggingscasus intact is, waarbij CVS en Aetna een onderneming vormen met een uniek geïntegreerd bedrijfsmodel binnen het Amerikaanse zorgstelsel.

Winstgevendheid mogelijk een uitdaging

Maar de topman benoemde ook verschillende uitdagingen voor het nieuwe jaar. Zo valt het aantal lanceringen van nieuwe generieke medicijnen (merkloze kopieën van medicijnen waarvan het patent verlopen is) tegen. Dit heeft te maken met vertragingen van verschillende introducties, waardoor het aantal fabrikanten van medicijnen kleiner is. Dit drukt op de onderhandelingspositie van pharmacy benefit managers (partijen die zorgplannen opstellen zoals CVS) en daarmee op de winstgevendheid.
Ook valt er vanuit de dynamiek van merkmedicijnen in 2019 geen meewind te verwachten. De prijsstijgingen van merkmedicijnen zijn beperkter dan voorgaande jaren. Tegelijkertijd moet CVS wel afgesproken kortingen op deze medicijnen nakomen richting klanten. Per saldo pakken deze ontwikkelingen dus ongunstig uit voor de te behalen winstmarges.

Gemengde afdronk

Hoewel de belangrijkste boodschap van positieve aard was, is onze afdronk dan ook wat gemengd. We kijken uit naar 20 februari. Dan zal het management bij de vierdekwartaalcijfers van 2018 dieper ingaan op de verwachtingen voor 2019 en hieraan ook kwantitatieve doelstellingen hangen. Wij herhalen onze positieve opinie op het aandeel CVS Health.