De 2000 grootste bedrijven en bespaartips van de rich and famous

Een lekkere en leerzame lijst: de 2000 grootste ondernemingen ter wereld. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft zijn jaarlijkse overzicht Global 2000 met de grootste, beursgenoteerde bedrijven opgesteld. Daarvoor is gekeken naar omzet, winst, balanstotaal en marktkapitalisatie. Het is een interessante afspiegeling van de staat van de wereldeconomie.

De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) staat voor zevende jaar op rij op de eerste plaats. De Chinese staatsbank heeft meer dan $ 4 biljoen op zijn balans en telt bijna een half miljoen medewerkers. Banken zijn goed vertegenwoordigd in de top 10. De rest van China’s Big Four – China Construction Bank, Agricultural Bank of China en Bank of China - staat in de top 10. Ze worden geflankeerd door de Amerikaanse bancaire grootmachten JP Morgan Chase, Bank of America en Wells Fargo.

Kijk je naar de top 30 dan komen er nog meer financials: PingAn (7), Citigroup (14), HSBC (21), Allianz (23) en Santander (30). Ook de oil majors zijn goed vertegenwoordigd: Shell (9), ExxonMobil (11), Chevron (19), PetroChina (22), BP (24) en Total (25). Informatietechnologie: Apple (6), Samsung (13), Microsoft (16) en Alphabet (17) en telecom: AT&T (12) en Verizon (20) en China Mobile (26) hebben eveneens een dominante plek. Toyota (15), Volkswagen (18), Berkshire Hathaway (26), Amazon (28) en Walmart (29) maken de eerste 30 compleet.

De sector financiële dienstverlening is het best vertegenwoordigd in de top 2000 grootste ondernemingen met 453 namen, gevolgd  door de technologiesector (154) en bouwsector (123).

Verenigde Staten versus China

Net als de handelsoorlog is ook de lijst met ’s werelds grootste ondernemingen een strijd tussen de Verenigde Staten en China. De twee economische grootmachten tellen de meeste grote ondernemingen: respectievelijk 575 en 309. Hoe anders was dat pakweg 15 jaar geleden. In 2003 waren 776 ondernemingen op de lijst van Amerikaanse origine en kwamen er slechts 43 uit China. De Chinese economie mag dan minder hard groeien en ondanks de invoerheffingen van Trump op Chinese goederen blijft China zijn aanwezigheid op het wereldtoneel versterken.

De aandelenanalisten van Van Lanschot volgen een groot aantal ondernemingen uit de Global 2000. Om ze allemaal op te noemen gaat te ver, maar de linkjes onder de bedrijfsnamen leiden naar de aandelenopinierapporten. Enkele namen in de top 30 staan ook op de radar van onze obligatie-analisten. Hun beoordeling van de kredietwaardigheid van HSBC, Allianz, Santander, Shell, Total, Apple, Volkswagen, Unilever, Ahold Delhaize, Heineken, NN Group, ASML.

Nieuwe bedrijven leren kennen

De Global 2000 is een heerlijke lijst om door te grasduinen. Forbes heeft er een fraaie interactieve productie van gemaakt. De 2000 bedrijven kunnen ook worden gerangschikt op naam, sector, land, omzet, winst, balanstotaal en marktkapitalisatie. In diverse andere artikelen worden ’s werelds grootste techbedrijven, voedingsmiddelenproducenten, retailers, hotelketens, mediabedrijven en fabrikanten van medische apparatuur beschreven en geduid.

De Global 2000 raadplegen is een handige en snelle manier voor beleggers om bedrijven op je netvlies te krijgen en te leren kennen. Van veel ondernemingen in opkomende landen hoor en lees je niet veel in Westerse financiële media.

14 Bespaartips van miljonairs

In de categorie ‘nice to know’ - de Global 2000 is ‘need to know’ - 14 tips van de rich and famous om het zuinig aan te doen. Vermogend worden en blijven vraagt om een bepaalde mate van discipline en de grootste hindernis om gefortuneerd te worden is rijk te leven voordat je het bent. Maar het kan heel simpel zijn, zo leert financiële website Kiplinger, die enkele bekende Amerikanen vroeg naar hun high-profile financieel succes en low-budget levensstijl.

Niet altijd dure winkels voor Michelle Obama en politicus Mitt Romney. Zij shopt ook bij Target en hij koopt zijn golfclubs gewoon bij de Kmart. Succesbelegger Warren Buffett woont al zestig jaar in hetzelfde, modale huis. Actrice Hillary Swank verloochent haar eenvoudige afkomst niet en knipt nog steeds kortingsbonnen uit. Voormalig autocoureur Danica Patrick neemt haar eigen lunch mee naar het werk. En oliemiljonair T. Boone Pickens heeft geen uitpuilende kledingkast en koopt eens in de vijf jaar enkele pakken, want meer heeft hij niet nodig.