De 50 meestbelovende en innovatieve fintechbedrijven

Hybride beleggingsadvies door robot en mens, een nieuwe generatie online handelsplatformen zonder commissiekosten, de mogelijkheid om een half aandeel Apple kopen, financiële diensten voor de underserved. Wie door de Fintech 50 loopt, een lijst van vijftig meestbelovende en innovatieve fintechondernemingen van zakenblad Forbes, krijgt een interessant beeld van nieuwe financiële diensten.

De fintechbedrijven bieden diensten aan die ooit het exclusieve domein van de traditionele banken, vermogensbeheerders en verzekeraars waren en combineren deze met nieuwe technologie. Ze ontwikkelen ook nieuwe diensten. Vaak gaat het om financiële diensten gemakkelijker en goedkoper aan te bieden, veelal via de mobiele telefoon.

Aansprekende ambities

Er is gemakkelijk door de Fintech 50 te scrollen. Forbes biedt de mogelijkheid om de bedrijven te selecteren op bijvoorbeeld personal finance, beleggen, lenen, betalen, crypto currencies en blockchain en vastgoed.

Veel personal finance fintechondernemingen gebruiken inzichten uit behavioral finance, de wetenschap die economie en psychologie combineert, om inzicht te krijgen in hoe mensen financiële beslissingen nemen. Drie nieuwkomers op de Fintech 50 - Chime, Even en Root Insurance – hebben als doel om de zogenoemde underserved meer te laten sparen. Ze bieden gemakkelijk en snel sparen, beleggen en verzekeren aan via de mobiele telefoon voor mensen die dat nu nog niet doen.

Bij enkele fintechbedrijven op de Forbes-lijst die zich op beleggen, handelen en vermogensbeheer richten is een opvallende trend te zien. Robotadviespionier Betterment heeft beleggingsadviseurs van vlees en bloed aangenomen en komt zo tot hybride beleggingsadvies door machine en mens. De nieuwe generatie online brokers brengt geen commissie meer in rekening.

De hype rond blockchain verdwijnt naarmate realiteit en regelgeving zich laten gelden, schrijft Forbes. Wat overblijft zijn bedrijven die zich hebben bewezen in de toepassing van blockchain met kapitaal van reguliere investeerders en daadwerkelijk omzet boeken. Een oude bekende hier is Ripple, dat als doel heeft om met zijn blockhainnetwerk SWIFT te vervangen. SWIFT is het interbancaire systeem dat grensoverschrijdend betalingsverkeer regelt en waarbij vrijwel elke bank in de wereld is aangesloten.

Axoni gebruikt op blockchain gebaseerde slimme contracten om de back office bij derivatenmarkten te vervangen.

De Fintech 50 staat vol aansprekende ambities.

Fintechfonds op advieslijst

Veel fintechondernemingen zijn private ondernemingen waardoor het lastiger is om in hen te beleggen. Drie beursgenoteerde fintechaandelen die de analisten van Van Lanschot volgen zijn Adyen, Ingenico en Worldline.

Maarten van der Pas is eindredacteur beleggingscommunicatie en zoekt voor deze rubriek naar interessante artikelen, video’s en boeken voor beleggers.