Degelijke cijfers voor Fagron | Greenyard hoger na steun banken

Op deze laatste handelsdag van de week gaat de BEL20 na twee uur handel 0,30% hoger tot 3.819,10 punten. Sterkste stijgers zijn Aperam (+1,89%), ING (+1,14%) en Solvay (+0,95%). Onderaan de lijst laat Warehouses De Pauw (-1,52%) de grootste daling optekenen. Op de brede markt opent Fagron (-4,15%) als eerste de boeken. De toeleverancier voor apotheken wordt echter niet beloond voor degelijke kwartaalcijfers. Verder gaat Greenyard (+8,37%) fors hoger nadat het steun krijgt van de banken om haar transformatieplan uit te voeren.

Fagron (-4,15% tot 16,87 euro) maakte vandaag voorbeurs de eerste trading update voor 2019 bekend. De specialist in magistrale bereidingen voor apothekers en ziekenhuizen rapporteerde inkomsten die in lijn met de verwachtingen lagen. In deze trading update wordt enkel gewag gemaakt van omzetcijfers, voor meer gedetailleerde winstcijfers is het wachten tot het halfjaarrapport in augustus.

De totale groepsomzet steeg met 13,1 procent tot 123,4 miljoen euro. Amerika is de motor achter de omzetgroei terwijl een beter dan verwachte prestatie in Brazilië de mindere prestatie uit Europa min of meer compenseert. Het bedrijf herhaalde eveneens de vooruitzichten voor het boekjaar '19, met name groei en verbetering van de rentabiliteit. Ondanks deze degelijke cijfers wordt het aandeel door beleggers niet beloond. Na goed twee uur handel noteert Fragron ruim 4 procent lager.

Greenyard (+8,37% tot 3,56 euro) doet het wel goed vandaag. De groenten-en fruitgroep meldde gisterenavond dat het van haar relatiebanken de toestemming heeft gekregen voor een convenant waiver periode van vijftien maanden. Dit houdt in dat de banken voor die periode afzien van de terugbetalingen, afhankelijk van diverse transformatie- en desinvesteringsresultaten tijdens dit boekjaar. De banken verlenen hiermee hun steun aan het transformatieplan dat Greenyard enkele weken geleden aankondigde. De toestemming geeft Greenyard ademruimte om dit plan ook daadwerkelijk uit te voeren terwijl tegelijkertijd de balans wordt afgebouwd door desinvesteringen. Beleggers reageren alvast positief en duwen het aandeel ruim 8 procent hoger.