Deutsche Bank stapt mogelijk over naar holdingstructuur

Nieuwe structuur kan beleggingscasus Deutsche Bank helpen, maar wij prefereren andere banken.

Deutsche Bank zou overwegen om een holdingstructuur aan te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op grond van anonieme bronnen. Deze structuur waarbij verschillende activiteiten van elkaar worden losgekoppeld, maakt het gemakkelijker om activiteiten over te nemen of te fuseren met andere banken. Ook is het met een holdingstructuur eenvoudiger om onderdelen af te stoten in tijden van crisis. Toezichthouders zouden dan ook voorstander zijn van het idee.

Overname is mogelijk positieve wending in beleggingscasus

De Duitse bankgigant worstelt al jaren om de boel operationeel op orde te krijgen. In april kondigde het management de vierde herstructurering in drie jaar tijd aan om de winstgevendheid te verbeteren en kosten te verlagen. Zo staat de winst van de retailactiviteiten onder druk door te hoge personeelskosten. Met de holdingstructuur kunnen de retailactiviteiten losgekoppeld worden van de zakenbank.

Een eventuele fusie met synergievoordelen kan verandering in de beleggingscasus van Deutsche Bank brengen. Er gaan al langer geruchten de ronde dat de grootste Duitse bank samen zou willen gaan met nummer twee Commerzbank. De overstap naar een holdingstructuur maakt een dergelijke overname eenvoudiger.

Voorkeur voor andere banken

Het management van Deutsche Bank weigert elk commentaar op de mogelijke holdingstructuur. Het blijven dus geruchten. Maar dat er iets moet veranderen is duidelijk. En hoewel wij vanwege de lage waardering een positieve opinie op het aandeel Deutsche Bank hebben, ziet het er wel naar uit dat beleggers geduld moeten hebben. Voorlopig blijven de risico’s groot. Onze voorkeur gaat uit naar meer winstgevende en beter gekapitaliseerde banken zoals BNP Paribas, UBS en KBC.