Diamondback Energy doet mooie overname

Omzet tweede kwartaal hoger dan verwacht, winstgevendheid licht tegenvallend.

Niet zo zeer de cijfers van schalie-olieproducent Diamondback (-0,7%) trekken onze aandacht maar de overname van Ajax Resources, ter waarde van $ 1,2 miljard. De financiering bestaat voor $ 900 miljoen uit cash, het overige deel wordt betaald met aandelen Diamondback. De overname past perfect bij de activiteiten van Diamondback. De overgenomen productievelden in het Permian Basin liggen naast die van Diamondback  en op deze manier kunnen er veel schaalvoordelen worden behaald bij de productie en transport. De deal zal eind oktober worden afgerond.  

Dan nog even kort de tweedekwartaalcijfers. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,59 dit kwartaal. Dat was licht tegenvallend, analisten hadden ingezet op $ 1,64. De omzet lag met $ 526 miljoen wel een dikke 10% boven de verwachting door een hoger dan verwachte dagproductie. Verder gaf Diamondback aan een bedrag van tussen de $ 1,4 tot $ 1,5 miljard te investeren dit jaar. Daarmee wordt de eerder range van $ 1,3 tot $ 1,5 miljard iets opgetrokken.

Positief is dat Diamondback de productiedoelstelling optrekt. De nieuwe productierange wordt 115.000 tot 119.000 vaten olie-equivalent per dag. Eerder was een gemiddelde van 110.000 tot 116.000 vaten over geheel het lopende boekjaar. Ongeveer 75% van de productie bestaat uit olie, de rest uit gas. De gemiddelde opbrengstprijs van een vat olie lag op $ 61,6.

De beleggingscasus van Diamondback is sterk afhankelijk van de olieprijs, de verwachte toekomstige hogere olieproductie en schaalvoordelen. Een hogere prijs voert direct en snel de winstgevendheid op. Daarnaast blinkt het bedrijf uit door de uitstekende operationele executie. Wij hebben een neutrale opinie op het aandeel.