Diamondback Energy pompt meer olie op

Diamondback Energy publiceerde dinsdagavond nabeurs de resultaten over het derde kwartaal. De Texaanse schalieolieproducent boekte een geschoonde nettowinst van $ 1,67 per aandeel. Gemiddeld rekenden analisten op $ 1,60 nettowinst per aandeel.

Olieproductie hoger dan verwacht

De olie- en gasproducent pompte gemiddeld per dag 123 duizend vaten olie-equivalent uit de grond. Daarmee viel de olieproductie 45% hoger uit dan vorig jaar en werden er tweeduizend vaten per dag meer opgepompt dan een jaar eerder. Over de ruwe olieproductie realiseerde Diamondback Energy een prijs per vat van gemiddeld $ 55,99. Weliswaar meer dan de $ 45,62 van een jaar geleden, maar een stuk lager dan de gemiddelde prijs van een vat Amerikaanse olie (WTI) van $ 69,- over het kwartaal.

Het verschil tussen de gerealiseerde olieprijs en de prijs van een vat WTI is niet verrassend en in de orde van grootte waar analisten op rekenden. Het wordt veroorzaakt door de sterke productiegroei in het Permian Basin (het olieveld waarin de producent actief is), terwijl logistieke faciliteiten deze groei niet aankunnen. We verwachten dat deze capaciteitsproblemen nog een jaar zullen voortduren.

Verhoging investerings- en productiedoelstelling

Niet geheel verrassend verhoogde het management de productiedoelstelling over 2018 van 115 tot 119 duizend vaten per dag naar 118,5 tot 119,5 duizend vaten per dag. Daarnaast gaf topman Travis Stice aan de investeringen over dit jaar te verhogen van $ 1,4 miljard tot $ 1,5 miljard naar $ 1,5 miljard tot $ 1,575 miljard. De onderneming wil extra investeren in midstreamactiviteiten (logistieke activiteiten).

Verder was het opvallend dat Diamondback gedurende het kwartaal voor $ 313 miljoen aan boorrechten heeft overgenomen, goed voor een productiecapaciteit van 3.500 vaten per dag. Dit laat zien dat de overnamehonger van Diamondback nog niet gestild is, ondanks de recente grote overnames van Energen ($ 8,4 miljard) en Ajax Resources ($ 1,2 miljard). Het management gaat ervan uit dat de overname van Energen 27 november tijdens de aandeelhoudersvergadering wordt goedgekeurd.

Positieve opinie

De ogen van beleggers zijn dan ook gericht op de toelichting van het management op de cijfers, dit vindt woensdagmiddag plaats. Wellicht dat er dan meer duidelijk wordt gemaakt over de voortgang van de overnames. Wij hebben een positieve opinie op het aandeel Diamondback Energy.