Disney deelt nieuwe tik uit aan Netflix

Disney heeft de volledige (operationele) controle verworven over Hulu, een online streamingsdienst in de Verenigde Staten. Disney bezat al 60% van Hulu en maakte gisteren bekend Comcast (33% belang) uit te hebben gekocht door middel van een speciale constructie. Met Hulu gaat Disney in de VS de directe concurrentie aan met Netflix, aangezien het zich meer richt op volwassenen, naast de streamingdiensten Disney+ (jongeren) en ESPN+ (sport). Wij vinden dit een positieve ontwikkeling binnen de beleggingscasus. Vanwege de koersstijging in april houden wij momenteel een neutrale opinie.

 

Controle Hulu belangrijke stap beleggingscasus Disney

De deal is in zekere zin een win-winsituatie voor beide partijen. Zo kan Disney zich nu gaan richten op het uitrollen/succesvol maken van zijn streamingdiensten. Ook Comcast (geen opinie) zal zijn pijlen richten op de uitrol van streamingdienst NBCUniversal. Belangrijk is Disney nu volledig aan de knoppen draait bij streamingdienst Hulu. Agressieve prijsstelling en het kunnen uitbaten van eigen content, zoals  Disney te werk gaat bij streamingdienst Disney+, behoort tot het wapenarsenaal. En zo kan het de concurrentie een gevoelige tik uitdelen. Ook het gebruik van data van gebruikers, tussen de diverse streamingdiensten die het concern bezit, zal in onze ogen de beleggingscasus sterken. En dit zijn daarmee belangrijke koerskatalysatoren.

De deal heeft een aparte constructie. Zo zal kabelbedrijf Comcast zijn aandelenbelang in streamingdienst Hulu pas in 2024 verkopen. De minimumprijs – op basis van een aandelenbelang van Comcast dat niet onder de 21% kan komen – is $ 5,8 miljard. Hulu wordt namelijk op een bedrag van $ 27,5 miljard gewaardeerd in 2024.

 

Beleggingscasus Disney blijft positief, maar is prijziger

Content maken is duur, maar Disney heeft de unieke mogelijkheid dat het zijn content op vele manieren te gelden kan maken: via pretparken, verkoop ven merchandise en nu ook online streaming. Met de operationele eigendom over Hulu heeft Disney een nieuwe troef achter de hand. We houden een neutrale opinie op het aandeel Disney, maar worden positiever over de onderliggende beleggingscasus.

 

Bob Stroeken is specialist aandelen.