Donderwolken boven vooruitzichten ForFarmers

Veevoederbedrijf ForFarmers rapporteerde woensdag beter dan verwachtte jaarresultaten over 2018. ForFarmers verkocht 10 miljoen ton veevoer en dat is een volumestijging van 4,9% ten opzichte van 2017. Deze volumestijging droeg bij aan een omzetstijging van 8,4%, ruim boven de analistenverwachting van 3,2%. De geschoonde bruto operationele winst (EBITDA) van € 100,1 miljoen was 1,1% beter dan verwacht.

Een 20-30% lagere EBITDA in het vooruitzicht

Toch reageerden beleggers sterk negatief op de jaarcijfers van ForFarmers. Na een initiële daling van 13% bij de opening van de beurs herstelde het aandeel tot een daling van 7%. De forse koersdaling kwam door de  geschetste vooruitzichten die zeer teleurstellend zijn.

Door een ongunstige positionering bij de inkoop van grondstoffen verwacht ForFarmers dat de operationele winst (EBITDA) van terugkerende activiteiten in de eerste helft van dit jaar met 20 tot 30% lager uitvalt. ForFarmers koopt tegen vaste prijzen grondstoffen in, terwijl de prijzen van de grondstoffen voor veevoer juist dalen. ForFarmers is vervolgens niet in staat om deze hogere kosten door te berekenen aan de klant. Wij schatten in, dat de vrije kasstroom over 2019 daardoor met 25% zal afnemen.

Een kleine pleister op de wond bij ForFarmers was de aankondiging van een kostenbesparingsprogramma van € 10 miljoen over 2019 en 2020. Daarnaast zal de onderneming € 30 miljoen aan aandelen inkopen. Wij lopen echter niet warm voor de beleggingscasus van ForFarmers en blijven dan ook bij onze neutrale opinie.

Emile Broesterhuizen is specialist aandelen.