Donkere wolk boven beleggingscasus Adobe

Wij geven in overweging de winst van tafel te nemen na mooie koersrit aandeel Adobe.

De derdekwartaalcijfers van Adobe Systems (maker van onder andere Photoshop) overtroffen zowel de omzet- als winstverwachting van analisten. De sterke vraag naar de creatieve softwareproducten blijft de groei stimuleren. Ondanks dat het management van software-ontwikkelaar en aanbieder van clouddiensten meer inzet op software voor bedrijven. Adobe voorziet voor het vierde kwartaal een winst per aandeel van $ 1,87, waar analisten uitgingen van $ 1,86. Ondanks de mooie cijfers reageerden beleggers mat.

Zorgen bij beleggers

Waarom krijgt Adobe de handen niet op elkaar bij beleggers? Beleggers maken zich in onze ogen zorgen over de afgenomen groei van Adobe Creative Cloud (clouddienstverlening). Zo groeide de belangrijkste afdeling Digital Media (68% van de omzet) het afgelopen kwartaal met 22% ten opzichte van een jaar eerder. Het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder was dit echter nog 29%.

Cloudoplossingen zijn volgens ons het speerpunt van Adobe. De onderneming heeft op deze markt een prima uitgangspositie verworven en het leeuwendeel van de toekomstige groei moet hier vandaan komen. De verwachtingen zijn dus torenhoog en de vraag is of Adobe aan deze verwachting kan voldoen? Meer bedrijven waaronder concurrent Salesforce zetten namelijk zwaar in op clouddienstverlening. Wij wijzen de analistendag (15 oktober) en de verwachtingen voor de omzet en winst over 2019 aan als mogelijke aanjagers van de beleggingscasus. Tot die tijd wachten wij af.

Afscheid nemen na koersrit

Wij vinden de fundamentele beleggingscasus van Adobe sterk. Het overgrote deel van het businessmodel is wederkerend (~90%) waarmee de toekomstige omzet- en winstresultaten steeds beter te voorspellen zijn. Dit vinden wij goed nieuws. Wel wijzen we op de pittige waardering van het aandeel. Zo is de koers van het aandeel Adobe dit jaar al met +53% opgelopen. De winst bleef hierbij achter waardoor het aandeel relatief duurder wordt. Op basis van deze waarderingsgrondslag geven wij het aandeel Adobe een negatieve opinie mee. Wij geven dan ook in overweging om afscheid te nemen van het aandeel na deze mooie koersrit.