Eiffage bouwt vrolijk verder aan mooie toekomst

De omzet van Eiffage over het derde kwartaal (€ 4,3 miljard) ligt 5% hoger dan de gemiddelde analistenverwachting (€ 4,1 miljard). Ook onder de motorkap beoordelen wij het resultaat als positief. De minder winstgevende bouwactiviteiten (ten opzichte van tolwegen) groeiden flink gedurende het derde kwartaal. Wij houden een positieve opinie op het aandeel Eiffage.

Lagere omzetgroei tolwegen verklaarbaar

De omzet van de divisie Concessions (tolwegen, circa 20% van de omzet) kwam uit op € 819 miljoen en groeide 4,1% (jaar-op-jaar) wat conform verwachting was en was weinig verrassend. Dat kwam omdat al eerder cijfers van APRR waren gepubliceerd. Dat bepaalt voor 90% het resultaat binnen de divisie Concessions bij Eiffage. De groei van 4,1% was een stevige daling ten opzichte van het eerste halfjaar (+7,5%) maar dat tijdvak was positief beïnvloed door eenmalige effecten zoals treinstakingen.   

Bouwactiviteiten katalysator binnen beleggingscasus

De grote positieve omzetverrassing zat bij de divisie Contracting (bouwactiviteiten) die met 16,4% groeiden ten opzichte van een jaar eerder. Zo wist het bedrijf de verwachting van broker JP Morgan met maar liefst +9,8% te verslaan. De bouwactiviteiten van Eiffage zijn verder opgesplitst naar constructie, infrastructuur en energie. Met name de infrastructuuractiviteiten sprongen in het oog (+21%, jaar-op-jaar). Eiffage is goed gepositioneerd om te profiteren van de aantrekkende bouwactiviteiten in Frankrijk, onder andere door de komende Zomerspelen in 2024. Recent won het concern een € 1,71 miljard groot contract voor expansie van de Parijse metro.

Doelstellingen voor 2018 blijven ongewijzigd

Eiffages omzetdoelstelling voor 2018 blijft op € 16,1 miljard. Analisten gaan uit van een bandbreedte van € 15,61 miljard tot € 16,46 miljard. Het management van Eiffage verwacht een operationele winst van € 1,88 miljard voor het lopende jaar. Dit is iets aan de onderkant van de verwachting van het analistenkorps (€ 1,86 miljard tot € 1,92 miljard).

Positieve opinie op Eiffage

Met zijn onderdeel Concessions (tolwegen) heeft Eiffage een hoogrenderende en stabiele divisie in handen. Verder kan Eiffage profiteren van de verwachte aantrekkende Franse bouwactiviteiten.  Een andere belangrijke koerskatalysator is de schuldafbouw. De ratio nettoschuld/EBITDA-winst ligt op 4 en dat is aan de te hoge kant. Afbouw van schuld verlaagt de rentelasten, verbetert het risicoprofiel van de onderneming en leidt tot meer dividendgroei. Het management van Eiffage focust zich op deze schuldreductie. Wij hebben een positieve opninie op het aandeel.